Ataka, įvykdyta judrioje sankryžoje pietvakarinėje miesto dalyje, pagal aukų skaičių yra didžiausia per pastaruosius dvejus metus šioje Rytų Afrikos valstybėje.

"...mudžahedai įvykdė ataką... nutaikytą prieš turkų samdinius ir juos lydėjusią atskalūnų miliciją“, – sakoma garso pranešime, pirmadienį paskelbtame „al Shabaab“ atstovo šeiko Ali Mohamudo Rage.

Tarp žuvusiųjų per sprogimą buvo 16 studentų iš Mogadiše veikiančio privataus Banadiro universiteto. Jų autobusas atakos metu važiavo per sankryžą.

Dar daug žmonių buvo sužeisti per išpuolį gatvėse, kur dažnai susidaro eismo spūstys dėl saugumo patikros posto ir iš sunkvežimių bei autobusų renkamų mokesčių punkto.

„Al Shabaab“, jau ilgiau kaip dešimtmetį siekiantis nuversti Somalio vyriausybę, neretai surengia atakų Mogadiše.

Vis tik islamistai pirmąkart atsiprašė už šeštadieninio išpuolio metu žuvusius civilius. Kovotojai aiškino, kad šios aukos buvo būtinos kovojant su Somalio vyriausybe ir jos rėmėjus užsieniečius.

„Labai atsiprašome dėl aukų, kurių patyrė mūsų somaliečių musulmonų visuomenė, ir reiškiame užuojautą gyvybių netekusiems musulmonams arba tiems, kas buvo sužeisti arba kurių turtas buvo sunaikintas“, – pridūrė A. M. Rage.

Nėra įprasta, kad „al Shabaab“ prisiimtų atsakomybę už tiek daug civilių gyvybių pareikalavusį išpuolį. Islamistai baiminasi, kad toks smurtas gali sumažinti jų palaikymą, tebeturimą tarp dalies somaliečių.

Pastaroji žinutė taip pat buvo nukreipta prieš Turkiją, esą mėginančią perimti Somalio gamtinių išteklių kontrolę. Ankara yra svarbu Somalio donorė ir investuotoja, ypač daug prisidedanti prie humanitarinės pagalbos ir atstatymo projektų. Turkų įmonės valdo Mogadišo jūrų ir oro uostus.

„Turkai yra mūsų priešai, ir, kaip jau esame anksčiau sakę, nesiliausime kovoję, ko jie pasitrauks iš mūsų žemių“, – sakė islamistų atstovas.