Ilgai laukta valstybės prokuroro patariamoji nuomonė tikriausiai suvaidins svarbų vaidmenį socialistų premjerui Pedro Sanchezui (Pedrui Sančesui) po ištisus mėnesius trunkančio politinio sąmyšio siekiant suformuoti vyriausybę, kurią remtų O. Junqueraso partija.

O. Junquerasas per gegužę įvykusius rinkimus buvo išrinktas į Europos Parlamentą, nors tuo metu buvo laikomas tardymo izoliatoriuje Ispanijoje dėl kaltinimų, susijusių su jo vaidmeniu organizuojant uždraustą referendumą Katalonijos nepriklausomybės klausimu.

Birželį jam nebuvo leista išeiti iš kalėjimo ir dalyvauti europarlamentarų prisaikdinimo ceremonijoje Ispanijoje, todėl jis negalėjo nuvykti į Briuselį užimti savo vietos. O. Junquerasas pateikė apeliaciją.

Spalio mėnesį politikas buvo nuteistas kalėti 13 metų.

Padėtis dar labiau komplikavosi gruodžio 19 dieną, kai Europos Teisingumo Teismas (ETT) nusprendė, jog Ispanijai derėjo po Europos Parlamento rinkimų paleisti iš kalėjimo šį Katalonijos nepriklausomybės aktyvistą, kad jis galėtų tapti europarlamentaru. Be to, ETT nurodė, kad visi asmenys, išrinkti į Europos Parlamentą, europarlamentaro teisinę neliečiamybę įgyja tą akimirką, kai paskelbiami rinkimų rezultatai.

Ispanijos valstybės prokuroro nuomone, Ispanijos Aukščiausiasis Teismas turėtų patenkinti O. Junqueraso apeliaciją ir jam galėtų būti leista nuvykti į centrinę rinkimų komisiją Madride bei į Europos Parlamento būstinę atlikti būtinų formalumų.

Tačiau valstybės prokuroras taip pat paragino Teismą „kuo greičiau“ paprašyti Europos Parlamento sustabdyti O. Junqueraso neliečiamybę.

Teismo taip pat prašoma leisti O. Junquerasui vykdyti savo atstovaujamąsias funkcijas, kol jis bus europarlamentaras, ir užtikrinti „deramas priemones... jo, kaip parlamentaro, misijai atliekant įkalinimo bausmę“.

Liuksemburge įsikūrusio ETT sprendimu, kaip atrodo, anuliuojamas liepą priimtas Ispanijos Aukščiausiojo Teismo sprendimas nepaleisti O. Junqueraso iš tardymo izoliatoriaus, kad jis galėtų prisiekti, bet visos nutarties pasekmės vis dar neaiškios.

Aukščiausiasis Teismas dabar turi paskelbti savo nutartį dėl apeliacijos, kurią pateikė buvusio Katalonijos viceprezidento advokatai.