Kodėl buvo nutarta taip pasielgti?

Visas būrys internete besireiškiančių komentatorių juokais samprotauja, kad Maskvos valdžia rado suvis netikėtą būdą, kaip panaudoti biudžeto pinigus, rašoma BBC Rusijos tarnybos portale.

Pinigų Rusijos sostinėje, esą, – per akis, o štai sniego – nė ženklo. Iškritęs prieš porą dienų nesiskaito, nes beveik visas ištirpo.

Nusipirkti galima net žiemą


Kaip viskas vyko? Šeštadienį ryte maskviečiams buvo priminta, kad per naujametines šventes miesto centre nebus galima važinėti automobiliais – gatvės bus paverstos tik pėstiesiems skirtomis pasivaikščiojimų vietomis. Viena iš tokių – tarp Maniežo ir Puškino aikščių esanti Tverės gatvė (Tverskaja).


Įdienojus internete viena po kitos ėmė rastis Tverės gatvėje darytos nuotraukos (ir vaizdo įrašai).


„Turint Maskvos biudžetą, nusipirkti galima bet ką – net žiemą“, – įkeltą vaizdo įrašą pakomentavo vienas internautas. Prieš kelias dienos jo paskyroje buvo galima rasti ir kitą ne mažiau komišką vaizdo įrašą, kuriame nufilmuota, kaip sostinės Mitino rajono moksleiviai bando šliuožti slidėmis, nors sniego visiškai nėra.

„Sniegas iškrito iš kur nelaukėme – į Tverės gatvę buvo suvežtas sunkvežimiais. Dabar turime su kuo kovoti“, – bando pašiepti valdžią „Instagram“ naudotojas.


Kiek vėliau sniego buvo aptikta ir kitose vietose, tarkim, Raudonojoje aikštėje ir Mochovaja gatvėje.

Čia jo krūvos buvo aptvertos metalinėmis tvoromis. Į parką „Zariadje“ sniego buvo atvežta diena anksčiau. Apie tai socialiniame tinkle „Instagram“ pranešė pats parko direktorius Ivanas Demidovas. „Padedame gamtai ir nuotaikai“, – parašė jis.

Ten sniegas irgi atvežtinis


Sniego išvežiojimo po Maskvą išvakarėse, kai interneto dar nebuvo užtvindę papokštavimai šia tema, žurnalistai kreipėsi į Rusijos prezidento atstovą spaudai Dmitrijų Peskovą su klausimu, ar kartais ne per daug sostinės valdžia ketina išleisti šventinėms miesto dekoracijoms. Juk numatyta suma, šiaip ar taip, – 1,5 mlrd. rublių (21,7 mln. eurų) (remiantis „Interfax“ pateikta informacija).

Tačiau Kremliaus atstovas atsakė neigiamai ir pasiūlė palyginti išlaidas su pajamas garantuojančia Maskvos biudžeto dalimi.

„Maskvos pajamos, jei gerai prisimenate, absoliučiai nesumažėjo, o atvirkščiai – padidėjo, kai iš miesto pasitraukė stambūs mokesčių mokėtojai, tokie kaip „Gazprom“, „Gazprom Neft“ ir t. t. Taigi, subjektas užsidirba. Subjektas iš tiesų turtingas“, – kalbėjo D. Peskovas.

Tačiau kai iš atvežto sniego buvo pradėta juoktis socialiniuose tinkluose, pakomentuoti situaciją teko Maskvos miesto prekybos ir paslaugų departamento vadovui Aleksejui Nemeriukui.

„Tai tik nedidelis kiekis sniego, kurio reikia snieglenčių kalneliui, šuo metu montuojamam Tverės gatvėje“, – sakė A. Nemeriukas radijo stočiai „Govorit Moskva“.

„Sniegas atvežtas iš vietinių čiuožyklų. Būtent šis atgabentas iš VDNH. Ten juk mašinos ledą pjausto. Šiek tiek liko, tai ir atvežė“, – aiškino pareigūnas.

„Toks kalnelis, beje, jau nuo gruodžio 13 d. atidarytas Arbato rajone. Ten sniegas irgi atvežtinis“, – pridūrė A. Nemeriukas.

Remiantis jo žodžiais, tai efektyvaus resursų panaudojimo pavyzdys, o ne besaikis švaistymas ruošiant miesto centrą šventėms.

„Mašinos, šiaip ar taip, pjausto sniegą ir jo lieka. Paprastai jis ištirpinamas, o mes sugalvojome, kaip jį panaudoti“, – paaiškino A. Nemeriukas.

Rusijos hidrometeorologijos centras jau pranešė, kokie orai Maskvoje žadami gruodžio 31-osios naktį.

„Iki Naujųjų metų ir tuojau pat po vidurnakčio oras bus kaip reta permainingas“, – sakė centro direktoriaus pareigas einantis Romanas Vilfandas. Kol kas tikimasi, kad vis dėlto pasnigs – bent jau šiek tiek.