„Nekantrauju naujaisiais metais nukeliauti į Ukrainą, Baltarusiją, Kazachstaną, Uzbekistaną ir Kiprą, kad susitikčiau su savo kolegomis ir patvirtinčiau JAV prioritetus Europoje, Pietų ir Vidurio Azijoje“, – pirmadienį pranešė JAV diplomatijos vadovas socialiniame tinkle „Twitter“.

Kijeve M. Pompeo viešės sausio 3 dieną. Taip pat planuojami jo susitikimai su Ukrainos gynybos ministru Andrijumi Zahorodniuku bei užsienio reikalų ministru Vadymu Prystaika, skelbia JAV valstybės departamentas.

Lankydamasis Ukrainoje M. Pompeo, be kita ko, susitiks su šios šalies prezidentu Volodymyru Zelenskiu, informavo Valstybės departamento atstovė Morgan Ortagus.

M. Pompeo bus aukščiausio rango amerikiečių pareigūnas, apsilankęs Ukrainoje nuo to laiko, kai įsiplieskė skandalas dėl kontroversiško telefoninio pokalbio tarp JAV prezidento Donaldo Trumpo ir V. Zelenskio.

Gruodžio 18-ąją Atstovų Rūmai įvykdė apkaltą D. Trumpui dėl piktnaudžiavimo įgaliojimais ir trukdymo Kongresui, o vėliau jo laukia teismas Senate.

Keli apkaltos tyrimo liudytojai reiškė įtarimų ir asmeniškai M. Pompeo, kuris yra tvirtas D. Trumpo gynėjas.

D. Trumpas yra kaltinamas tuo, kad 400 mln. dolerių (358,6 mln. eurų) pagalbą Ukrainai ir susitikimą Baltuosiuose rūmuose su V. Zelenskiu susiejo su sąlyga Kijevui pradėti tyrimą dėl JAV prezidento politinio varžovo Joe Bideno.

Nors 17 pareigūnų liudijo, kad D. Trumpas naudojosi savo postu siekdamas politinės naudos, prezidentas viso apkaltos tyrimo metu tvirtino, kad yra nekaltas, ir vadino apkaltą „bandymu įvykdyti perversmą“ bei „Amerikos puolimu“.

Pareiškime neminima korupcija Ukrainoje, nors Baltieji rūmai tvirtino, kad tai buvo pagrindinė priežastis, dėl kurios D. Trumpas prašė V. Zelenskio atlikti tyrimą dėl J. Bideno ir jo sūnaus Hunterio (Hanterio), tuo metu dirbusio vienos ukrainiečių gamtinių dujų kompanijos valdyboje.

Kad šis klausimas galėtų būti aptartas, M. Ortagus užsiminė tik tuo, kad derybų klausimus pavadino „investicijų klimatu ir vyriausybės reformų darbotvarke“.

Apie šią kelionę paskelbta po to, kai sekmadienį Ukraina apsikeitė 200 kalinių su Rusijos remiamais Rytų Ukrainos separatistais. Tai yra dar vienas trapaus įtampos mažinimo ženklas nuo V. Zelenskio atėjimo į valdžią balandį.

Pasak M. Ortagus, valstybės sekretoriaus vizito tikslas yra „dar kartą užtikrinti JAV paramą Ukrainos suverenumui ir teritoriniam vientisumui“.

Tuo metu Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Anatolijus Glazas informavo, kad M. Pompeo Baltarusijoje laukiama sausio 4 dieną.

„Tikimės, kad bus aptartas ištisas spektras klausimų apie Baltarusijos ir Amerikos santykius bei regioninio saugumo tematika“, – teigė A. Glazas.