Į aplinkosaugos problemas dėmesį atkreipti skatinanti 16-metė įkvėpė ir prisijungti prie jos paskatino milijonus žmonių, skelbia BBC.

Tačiau Svante Thunbergas britų transliuotojui pasakojo ne itin palaikęs dukters sumanymą praleisti pamokas ir streikuoti siekiant atkreipti dėmesį į klimato kaitą.

S. Thunbergas teigė, kad virtusi aktyviste Greta tapo žymiai laimingesnė, tačiau jam neramu dėl „neapykantos“, su kuria tenka susidurti dukteriai.

BBC laidų vedėjai Mishal Husain G. Thunberg tėtis pasakojo, kad prieš tai, kai duktė pradėjo protestuoti, ją „trejus ar ketverius metus“ kankino depresija.

„Ji liovėsi kalbėjusi... Ji liovėsi lankyti mokyklą“, – sakė S. Thunbergas.

Jis pridūrė, jog „didžiausias tėvų košmaras“ ištiko tuomet, kai Greta ėmė nebevalgyti.

Kad padėtų dukrai pasijusti geriau, S. Thunbergas stengėsi praleisti daugiau laiko su Greta ir jos jaunesniąja seserimi Beata jų namuose Švedijoje. Gretos mama – operos dainininkė ir buvusi „Eurovizijos“ dainų konkurso dalyvė Malena Ernman – nutraukė savo sutartis, kad visa šeima galėtų būti drauge.

Pasak S. Thunbergo, šeima kreipėsi pagalbos ir į gydytojus. Gretai prieš ketverius metus buvo diagnozuotas Aspergerio sindromas – autizmo spektro sutrikimas, kuris, pačios Gretos teigimu, suteikia jai galimybę „plačiau žvelgti į dalykus“.

Po to šeima ėmė domėtis klimato kaita ir aptarinėti šį klausimą, o Greta itin užsidegė noru spręsti klimato kaitos problemą.

Savo tėvus, „labai veiklius“ žmogaus teisių aktyvistus, Greta apkaltino „didžiuliu veidmainiškumu“, pasakojo S. Thunbergas.

„Greta paklausė: „Kokias žmogaus teises jūs ginate?“, mat į klimato kaitos problemą mes nežiūrėjome rimtai“, – aiškino jos tėtis.

Jis sakė, kad Gretai „jėgos suteikė“ jos tėvų elgesio pokyčiai, kai šie nutarė tapti draugiškesni aplinkai – pavyzdžiui, jos mama nusprendė nebeskraidyti lėktuvais, o tėtis tapo veganu.

S. Thunbergas taip pat lydėjo dukterį kelionėse laivu į Jungtinių Tautų viršūnių susitikimus dėl klimato kaitos Niujorke ir Madride. Greta dėl kelionių lėktuvu įtakos aplinkai nesirenka šio keliavimo būdo.

„Aš viską dariau, nes žinojau, kad elgtis reikia būtent taip. Bet elgiausi taip ne tam, kad išgelbėčiau aplinką – padariau tą norėdamas išgelbėti savo vaiką“, – teigė S. Thunbergas.

„Turiu dvi dukteris. Kalbant atvirai, man rūpi tik jos. Noriu, kad jos būtų laimingos“, – pridūrė vyriškis.

S. Thunbergas pasakojo, jog dėl savo veiklos Greta „pasikeitė“ ir tapo „labai laiminga“.

„Gali atrodyti, kad dabar ji nėra paprasta, mat ji ypatinga, ji yra labai žymi ir panašiai. Tačiau man ji ir dabar yra paprastas vaikas – ji daro tuos pačius dalykus kaip ir kiti žmonės. Ji mėgsta šokti, ji daug juokiasi, mums būna labai smagu, jai viskas klojasi labai gerai“, – aiškino S. Thunbergas.

Visgi todėl, kad Gretos streikai užkariavo internetą, kaip pasakoja S. Thunbergas, jai tenka susidurti su žmonių, kurie „nenori pakeisti“ savo gyvenimo būdo tam, kad apsaugotų aplinką, užgauliojimu.

Anksčiau G. Thunberg sakė, jog žmonės užgaulioja ją dėl „išvaizdos, drabužių, elgesio ir išskirtinumo“.

Jos tėtis sakė labiausiai nerimavęs dėl „melagienų, visų tų dalykų, kuriuos bandoma suklastoti, ir iš to išaugančios neapykantos“.

Tačiau jis pridūrė, jog duktė „neįtikėtinai gerai“ susidoroja su kritika.

„Jei atvirai, net nežinau, kaip jai tai pavyksta, bet ji daugiausia juokiasi. Jai tokie dalykai atrodo juokingi“, – sakė S. Thunbergas.

Jis teigė besiviliantis, kad ateityje jo šeimos situacija taps ramesnė. Jo manymu, Greta „iš tiesų nori sugrįžti į mokyklą“.

S. Thunbergas pridūrė, kad netrukus, kai Gretai sukaks 17 metų, jai nebereikės palydos kelionėse.

„Jeigu dukteriai manęs reikės, būsiu su ja. Bet manau, kad ji taps vis savarankiškesnė, ir tai šaunu“, – sakė S. Thunbergas.