„Norėčiau atkreipti dėmesį, kad prireikus imsimės papildomų priemonių, padėsiančių užtikrinti, veikdami savigynos tikslais, taip pat atgrasydami tolesnį sukarintų grupuočių ar Irano blogą elgesį“, – sakė jis žurnalistams.

M. Esperis pridūrė, kad ankstesni smūgiai šių grupuočių pozicijoms „buvo sėkmingi; pilotai ir lėktuvai saugiai sugrįžo į bazę“. Jis nurodė, jog su JAV prezidentu Donaldu Trumpu buvo aptarti ir „kiti galimi veiksmai“.

Pasak sekretoriaus, smogiant trims taikiniams Irake ir dviem Sirijoje buvo panaudoti naikintuvai F-15.

Apie antskrydžius Irake ir Sirijoje D. Trumpą jo rezidencijoje „Mar-a-Lago“ Floridos valstijoje informavo Pentagono vadovas, JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas Markas Milley ir valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.

Per tą susitikimą M. Pompeo sakė, kad Irake dislokuotas amerikiečių pajėgas jau senokai puldinėja Teherano remiamos šiitų grupuotės.

Sekmadienį Pentagonas paskelbė, kad JAV kariuomenė, reaguodama į proiranietiškų kovotojų iš „Kata'ib Hezbollah“ išpuolius, smogė keliems šios grupuotės objektams Irake ir Sirijoje.

Šiitų kovotojai savo ruožtu pranešė, jog per JAV antskrydžius žuvo 25 žmonės ir buvo sužeistas dar 51.

Irako laikinosios vyriausybės vadovo Abdelio Mahdi atstovas informavo, kad premjeras telefonu tarėsi su M. Esperiu, ir pabrėžė, jog tokios atakos „pažeidžia Irako suverenitetą“ bei gali paaštrinti padėtį įtampą visame regione.

Tuo metu M. Pompeo pareiškė žurnalistams: „Netoleruosime, kad Irano Islamo Respublika imtųsi veiksmų, keliančių pavojų amerikiečiams ir amerikietėms“.

Penktadienį per K1 karinės bazės netoli Kirkuko miesto raketų ataką vienas JAV karys žuvo, dar keli amerikiečių ir irakiečių kariai buvo sužeisti. Vašingtonas dėl šios ir kitų atakų Irake kaltina Teherano remiamus kovotojus.