Keli šimtai darbo reikalaujančių žmonių blokavo privažiavimus prie Nasirijos naftos telkinio, pranešė jo vadovai. Šiame už 300 km į pietus nuo Bagdado esančiame telkinyje išgaunama 82 tūkst. barelių naftos per dieną.

Dėl dvi dienas trunkančios blokados pirmą kartą nuo prieš tris mėnesius kilusio liaudies sukilimo pradžios sutriko gavyba antroje pagal jos mastą Naftą eksportuojančių valstybių organizacijos (OPEC) narėje.

Jaunimo vadovaujami protestuotojai reikalauja nušalinti visą politinę klasę, valdančią Iraką nuo 2003 metų JAV inicijuotos invazijos, per kurią buvo nuverstas diktatorius Saddamas Husseinas.

Demonstrantai liejo pyktį ant politikų, kurie, anot jų, prastai vadovavo ekonomikai, pralobo patys ir turi būti dėkingi įtakingam kaimynui Iranui.

Sėdimieji streikai valstybinėms įstaigoms ir mokykloms šiitų dominuojamame Pietų Irake neleidžia dirbti jau kelias savaites. Sekmadienį – pirmą darbo savaitės dieną – demonstrantai Divanijoje vėl paskelbė „visuotinį streiką“.

Masiniai mitingai ir piketai taip pat paralyžiavo Kutą, Hilą, Amarą ir šventąjį Nadžafo miestą, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentai.

Nužudymai ir pagrobimai

Protestai tęsėsi, nors buvo vaikomi lazdomis, ašarinėmis dujomis ir, kartais, kovinėmis kulkomis. Smurtas nusinešė beveik 460 gyvybių, buvo sužeista dar maždaug 25 tūkst. žmonių.

Aktyvistai lapkritį pasiekė dalinę sėkmę – atsistatydino premjeras Adelis Abdel Mahdi, kuris vis dėlto liko šias pareigas eiti laikinai.

Proiranietiškos ir kitos politinės frakcijos nuo to laiko nesėkmingai ginčijasi dėl jo įpėdinio.

Nors parlamentas ką tik nubalsavo už rinkimų reformų paketą, nėra jokių požymių, kad pirmalaikiai rinkimai, kurių reikalauja daugelis piliečių, bus surengti netrukus.

Sąmyšį padidino ir prezidento Barhamo Saleho praėjusios savaitės grasinimas verčiau atsistatydinti, o ne pateikti vieno proiranietiško politiko kandidatūrą į premjerus.

Nasirijos studentų demonstracijos dalyvis Osama Ali gyrė valstybės vadovą ir sakė, kad jis „sužlugdė partijų ir sukarintų grupių bandymus nužudyti revoliuciją siekiant apginti savo pačių interesus“.

„Tai suteikia mums vilties tęsti savo taikų judėjimą, kol bus įvykdyti visi mūsų reikalavimai“, – AFP sakė O. Ali.

Tarp tų reikalavimų yra valstybinių darbo vietų dalijimo pagal etninę ir religinę priklausomybę sistemos panaikinimas ir išsikerojusios korupcijos, per 16 metų prarijusios šalies BVP dvigubai viršijančią sumą, sustabdymas.

Protestuotojai taip pat nori teisingumo dėl nužudytų aktyvistų, kurių daugelis buvo nušauti gatvėse ar prie savo namų. Be to, pranešta apie dešimtis pagrobtų žmonių, kurie būdavo išvežami į kaimo vietoves aplink Bagdadą ir po kelių valandų ar dienų paliekami prie kelių.

Jungtinės Tautos kaltina „sukarintas grupes“ grasinimų demonstrantams, jų grobimų ir nužudymų kampanija.

Valstybinė Žmogaus teisių komisija sako dar neturinti žinių apie 56 dingusius aktyvistus.