Civiliai pastarosiomis savaitėmis bėga iš džihadistų kontroliuojamos Idlibo provincijos, kad išvengtų atakų prieš paskutinį sukilėlių bastioną Idlibo pietuose.
„Šiaurės vakarų Sirijoje smurto eskalavimas, vykdomas Sirijos režimo ir jo sąjungininkų, turi būti nutrauktas“, – teigiama ES diplomatijos vadovo Josepo Borrellio pranešime. Pasak jo, antskrydžiai ir apšaudymai nusinešė „nesuskaičiuojamai daug civilių gyvybių“.
„Visos šalys yra įsipareigojusios saugoti civilius. Režimas ir jo sąjungininkai turi nutraukti neapdairias karines atakas ir gerbti tarptautinę humanitarinę teisę“, – sakoma pranešime.

Nepaisant rugpjūtį pasirašyto paliaubų susitarimo ir tarptautinės bendruomenės raginimų malšinti įtampą, nuo gruodžio pradžios kariniai veiksmai tik stiprėjo.

Jungtinių Tautų (JT) humanitarinių reikalų koordinavimo agentūros (OCHA) teigimu, gruodžio 12–25 dienomis iš savo namų, daugiausia Maaret al Numano mieste, buvo priversti bėgti daugiau nei 235 tūkst. žmonių.

ES taip pat paragino nedelsiant suteikti besąlygišką prieigą humanitarinei pagalbai pasiekti 3 mln. civilių, kurie gyvena Idlibo provincijoje.

Bendrija pripažino, kad regione veikia teroristinės grupuotės, tačiau kova su jomis esą „neleidžia pažeisti tarptautinės humanitarinės teisės ar taikytis į civilius“.

Idlibo regioną kontroliuoja buvęs „Al-Qaeda“ padalinys „Hayat Tahrir al-Sham“.

Provincijos gyventojai yra itin priklausoma nuo užsienio paramos, kuriai kilo reali grėsmė, kai Rusija ir Kinija vetavo JT Saugumo Tarybos rezoliuciją, pagal kurią parama būtų pratęsta metams.
Šis žingsnis sukėlė nerimą, kad JT finansuojama parama gali būti nutraukta jau nuo sausio, jei nebus pasiektas alternatyvus susitarimas.

70 proc. Sirijos kontroliuojantis Damasko režimas ne kartą žadėjo atsiimti Idlibo regioną.

Remiamas Maskvos, Damaskas balandį pradėjo didžiulę karinę operaciją Idlibe, per kurią žuvo apie tūkstantis civilių, o dar 400 tūkst. buvo priversti palikti savo namus.

Karas Sirijoje pražudė daugiau nei 370 tūkst. žmonių ir privertė bėgti milijonus. Neramumai prasidėjo 2011 m., kai prezidento Basharo al-Assado režimo pajėgos brutaliai susidorojo su antivyriausybiniais protestais.