Balsavimas surengtas kitą dieną po visoje šalyje vykusių Serbijos Ortodoksų Bažnyčios (SPC) šalininkų protestų. SPC tvirtina, kad dėl šio įstatymo Bažnyčia neteks savo nuosavybės, įskaitant viduramžių vienuolynus ir maldos namus. Vyriausybė tai kategoriškai neigia.

Proserbiškų pažiūrų įstatymų leidėjai, siekdami užkirsti kelią surengti balsavimą, parlamento salėje sviedė ašarinių dujų kanistrą ar pirotechnikos užtaisą ir bandė sulaužyti mikrofonus. Įsikišę neuniformuoti policijos pareigūnai, užsidėję dujokaukes, sulaikė 24 žmones, tarp jų 18 opozicijos parlamentarų.

Vėliau 15 deputatų buvo paleisti. Likę trys įtariami parlamento pirmininko užpuolimu ir trukdymu jam vykdyti savo pareigas, pranešė valstybinė televizija RTCG.

„Esame pasirengę numirti už savo Bažnyčią. Būtent tai ir demonstruojame šįvakar“, – per audringą parlamento posėdį netrukus po vidurnakčio sakė opozicijos lyderis Andrija Mandičius.

Įstatymas buvo priimtas valdančiajai koalicijai priklausančių 45 įstatymų leidėjų balsais. Jis numato, kad religinės bendrijos turės įrodyti savo teises į nuosavybę, turėtą iki 1918 metų, kai Juodkalnija prarado nepriklausomybę.

SPC, šioje mažytėje Balkanų valstybėje valdanti šimtus vienuolynų ir daug vertingų žemės sklypų, kaltina vyriausybę mėginant nusavinti Bažnyčios paveldą ir išvogti jos turtą. Ji įstatymą vadina „diskriminaciniu ir prieštaraujančiu Konstitucijai“.

Penktadienį Bažnyčia apkaltino Juodkalnijos valdžią, kad ji „kursto susipriešinimą bei neapykantą“ ir stumia šalį „į padėtį, kuri niekam neduos nieko gera“.

„Dėl tokių veiksmų ortodoksų tikintiesiems tai bus vienos liūdniausių pastarųjų metų Kalėdų“, – rašoma bažnyčios išplatintame pareiškime. Ortodoksų Kalėdos bus švenčiamos sausio 7-ąją.

Dauguma iš maždaug 620 tūkst. Juodkalnijos gyventojų yra ortodoksai. Juodkalnijos Bažnyčia savo atsiskyrimą nuo SPC paskelbė 1993 metais, bet ji nėra pripažįstama daugumos kitų stačiatikių Bažnyčių.

Provakarietiškų pažiūrų Juodkalnijos prezidentas Milo Djukanovičius (Milas Džiukanovičius) kaltina SPC, kad ji kursto proserbiškas nuotaikas ir kenkia šalies valstybingumui.

Tiek Serbija, tiek Juodkalnija beveik 90 metų buvo tos pačios valstybės – Jugoslavijos – dalys. Juodkalnija nepriklausomybę atkūrė 2006 metais.

Juodkalnijos visuomenė tebėra pasidalijusi į priešiškas stovyklas santykių su Serbija klausimu. Maždaug 30 proc. šalies gyventojų laiko save serbais ir yra nepatenkinti atsiskyrimu nuo Serbijos.

Šimtai proserbiškos opozicijos šalininkų ketvirtadienį dalyvavo protesto akcijoje prieš naująjį įstatymą, per kurią blokavo į sostinę vedančius kelius.

Riaušių policininkai panaudojo metalines užtvaras, kad neleistų minioms protestuotojų, tarp kurių buvo ir stačiatikių dvasininkų, prasiveržti prie parlamento, kur vyko naujojo teisės akto svarstymas.

Premjeras Duško Markovičius įspėjo, kad šalis turi priemonių užkirsti kelią neramumams.

„Tikiu taika Juodkalnijoje“, – sakė jis.