Britanijai sausio 31 dieną oficialiai išstojus iš ES, prasidės 11 mėnesių trukmės pereinamasis laikotarpis, per kurį JK ir Bendrijos ryšiai išliks daugmaž tokie patys kaip dabar. Per tą laikotarpį Londonas ir Briuselis turėtų susiderėti dėl naujų prekybos santykių.

„Man labai neramu, turint galvoje, kiek nedaug laiko turime“, – sakė U. von der Leyen penktadienį paskelbtame interviu Prancūzijos laikraščiui „Les Echos“.

„Reikia susiderėti ne tik dėl laisvosios prekybos susitarimo, bet ir daugelio kitų klausimų. Man atrodo, mes – abi šalys – turėtume sau užduoti klausimą, ar visos šios derybos įmanomos per tokį trumpą laiką“, – sakė ji.

„Aš manau, būtų protinga įpusėjus metams peržiūrėti reikalus ir, jei bus būtina, įvertinti, ar nereikėtų pratęsimo“, – kalbėjo Europos Komisijos vadovė.

JK ministro pirmininko Boriso Johnsono ir Briuselio sudarytame susitarime dėl šalies išstojimo sąlygų, kurio dar nepatvirtino britų parlamentas, numatyta, kad Londonas gali prašyti vieniems ar dvejiems metams pratęsti pereinamąjį laikotarpį.

Tačiau B. Johnsonas, anksčiau šį mėnesį vykusiuose visuotiniuose rinkimuose užsitikrinęs tvirtą daugumą parlamente, teigia, kad neprašys daugiau laiko, ir rengia įstatymo projektą, kuris uždraustų prašyti pratęsti pereinamąjį laikotarpį po 2020-ųjų.

Tokiu atveju derybininkai turės tik 11 mėnesių prekybos susitarimui parengti. Abiejų pusių pareigūnai pripažįsta, kad tai itin ambicingas uždavinys.

ES vyriausiasis derybininkas „Brexit“ klausimais Michelis Barnier anksčiau šią savaitę sakė, kad susitarimo dėl santykių po „Brexit“ parengimas ir šio dokumento ratifikavimas iki 2020 metų pabaigos bus „didžiulis iššūkis, bet mes tam atiduosime visas jėgas“.