Šio žingsnio šalis ėmėsi po išpuolių prieš tanklaivius Persijos įlankoje, įskaitant vieną Japonijos tanklaivį, ir Saudo Arabijos naftos perdirbimo gamyklą.

Vašingtonas, kitos Vakarų šalys ir Saudo Arabija dėl išpuolių kaltina Teheraną, kuris savo ruožtu neigia prisidėjęs prie atakų.

Japonijos Ministrų Kabineto sekretorius Yoshihide Suga paskelbė, kad Japonija į regioną nusiųs eskadrinį minininką ir du P3C patrulinius lėktuvus.

Šis žingsnis yra „Japonijos priemonė, kurios šalis imasi, siekdama užtikrinti taiką ir stabilumą Artimuosiuose Rytuose bei su Japonija susijusių laivų saugumą“, sakė Y. Suga, pabrėždamas, kad 90 proc. Japonijos žaliavinės naftos importo atkeliauja iš šio regiono.

Įtampa Artimuosiuose Rytuose išaugo nuo šių metų pradžios, kai Iranas buvo apkaltintas pritaisęs minas prie kelių tanklaivių netoli Saudo Arabijos ir Jungtinių Arabų Emyratų krantų, o tada užpuolęs ir užgrobęs kelis kitus tanklaivius šalia itin svarbaus Hormūzo sąsiaurio.

Jungtinės Valstijos laivybos apsaugai regione suformavo karinio jūrų laivyno koaliciją.

Jungtinė Karalystė (JK) ir Australija yra pagrindinės Jungtinių Valstijų partnerės Vakaruose, sutikusios nusiųsti karinių laivų, kurie saugo tanklaivius Persijos įlankoje.

Vis dėlto dauguma Europos šalių atsisakė dalyvauti koalicijos veikloje, baimindamosi pakenkti pastangoms išsaugoti Irano branduolinį susitarimą, iš kurio pernai pasitraukė Jungtinės Valstijos.

Tiesa, Japonijos laivas ir lėktuvai nepatruliuos Hormūzo sąsiauryje, pro kurį praeina didelė dalis pasaulio naftos prekybos, ir kur veikia JAV vedama koalicija, naujienų agentūrai AFP patikslino Gynybos ministerijos atstovas.

Pasak atstovo, Japonija veiks Omano įlankoje, Arabijos jūros šiaurėje ir Adeno įlankoje.

Japonijos Konstitucija, priimta po Antrojo pasaulinio karo, įpareigoja šalį laikytis išskirtinai gynybinės kariuomenės doktrinos, tačiau premjeras Shinzo Abe ne kartą ragino keisti Konstituciją. Artima Amerikos sąjungininkė Japonija taip pat palaiko neblogus santykius su vienu didžiausių JAV priešų – Iranu.