Žole apaugusiame lauke Ačeh Besaro rajone, kur buvo palaidota mažiausiai 47 tūkst. cunamio aukų, jų artimieji meldėsi, barstė gėlių žiedlapius ir guodė vieni kitus.

Tarp jų buvo Nurhayati (Nurjati), kuri per katastrofą neteko savo jauniausios dukters.

„Kasmet čia atvykstu, nes labai jos pasiilgau. Jai tebuvo 17 metų; ji buvo vos pradėjusi lankyti universitetą“, – naujienų agentūrai AFP raudodama sakė 65 metų moteris.

„Praėjo 15 metų, bet net ir dabar kaskart, kai tik matau vandenyną, kad ir per televiziją, drebu ir jaučiu, kad netrukus gali nusiristi didžiulė banga“, – sakė ji.

Vien Ačeho provincijoje žuvo beveik 170 tūkst. žmonių, kai 2004 metų gruodžio 26 dieną 9,1 balo stiprumo žemės drebėjimas, kurio židinys buvo po vandenyno dugnu, smogė šiam daugiausia musulmoniškam regionui. Smūgiai sukėlė milžiniškas cunamio bangas, kurios taip pat pražudė dar 50 tūkst. žmonių šalyse prie Indijos vandenyno, net tolimame Somalyje.

Dėl katastrofos, sulyginusios su žeme didžiąją dalį Ačeho provincijos, benamiais tapo maždaug pusė milijono žmonių.

Muhammadui Ikramullah (Muhamadui Ikramulai) buvo vos 13 metų, kai šalį užklupo cunamis, pasiglemžęs jo tėvų ir kito šeimos vaiko gyvybes. Jis daugelį metų neturėjo nuolatinės gyvenamosios vietos, gyveno tai su giminaičiais, tai su tėvų draugais, kol pats galėjo pradėti rūpintis savimi.

„Tebesu traumuotas, nemanau, kad kada nors pamiršiu, kas nutiko“, – sakė 28 metų vyras.

M. Ikramullah šeimos narių palaikai taip ir nebuvo surasti, tačiau kaip ir dauguma žmonių, kasmet besilankančių prie bendrų kapų, jis norėjo pasimelsti už savo artimuosius, net jeigu jų čia galbūt nėra.

Praėjus daugeliui metų po katastrofos vis dar aptinkama jos aukų palaikų. 2018 metais viename naujai pastatytame būstų komplekse buvo rasti dešimčių žmonių palaikai.

Daugelis indoneziečių taip ir nesužinojo, kur palaidoti jų šeimų nariai.

Indonezija, priklausanti vadinamajai Ramiojo vandenyno „ugnies žiedo“ zonai, kur susiduria tektoninės plokštės, patiria daug žemės drebėjimų ir ugnikalnių išsiveržimų.

Pernai ugnikalnio išsiveržimo sukeltas cunamis Banteno provincijoje pareikalavo beveik 500 žmonių gyvybių.