Taifūnas „Phanfone“, kurio vėjų greitis siekė 195 km per. val., trečiadienį plėšė namų stogus ir vartė elektros stulpus.

Kai kuriuose rajonuose vis dar neveikia internetas ir mobilusis ryšys, todėl ketvirtadienį ryte visas „Phanfone“ padarytos žalos mastas dar nebuvo aiškus.

Tačiau patvirtinta mažiausiai 16 žmonių žūtis Visajuose – centriniame Filipinų trečdalyje.

„Phanfone“ taip pat talžė turistines Borakajaus, Korono ir kitas turistines vietoves, garsėjančias balto smėlio paplūdimiais.

Smarkiai apgadintas Borakajų aptarnaujantis Kalibo oro uostas, naujienų agentūrai AFP sakė vienas ten įstrigęs ir nuotraukų pateikęs korėjiečių turistas.

„Phanfone“ slinko panašiu keliu kaip ir supertaifūnas „Haiyan“ 2013-aisiais, kuris yra daugiausiai aukų pareikalavusi audra per šalies istoriją. Tuokart žuvo ar dingo daugiau kaip 7,3 tūkst. žmonių.

Kalėdų išvakarėse katalikiškuose Filipinuose dėl besiartinančios audros savo namus turėjo palikti dešimtys tūkstančių žmonių. Pareigūnai Kūčių dieną paskelbė, kad turėtų evakuotis pakrantėse gyvenantys žmonės, be to, dar tūkstančiai gyventojų buvo įstrigę uostuose ir oro uostuose, nes nebekursavo keltai, neskraidė lėktuvai.

Filipinai yra pirmas didesnis sausumos plotas Ramiojo vandenyno taifūnų kelyje. Šalyje per metus būna vidutiniškai po 20 audrų ir taifūnų, per kuriuos žūsta šimtai žmonių ir dėl kurių kai kurie regionai neišbrenda iš skurdo.