Meksikos prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras pirmadienį sakė apgailestaujantis dėl šio „skaudaus“ ir „liūdno“ incidento, bet diplomato artimieji pareiškė pastebėję jo elgesio pokyčių, veikiausiai sukeltų smegenų auglio.

Pareigūnai informavo, kad ambasadorius Oscaras Ricardo Valero atsistatydino dėl sveikatos priežasčių, o Meksikos užsienio reikalų sekretorius Marcelo Ebrardas per „Twitter“ parašė, kad diplomatui taikomas „neurologinis gydymas“.

Meksikos žiniasklaida pranešė, kad O. R. Valero iš oro uosto knygyno mėgino išsinešti knygą, už kurią nesumokėjo. Incidentas įvyko gruodžio pradžioje, kai ambasadorius buvo iškviestas į Meksiką.

Artimųjų prašymu Užsienio reikalų ministerija paskelbė gydytojos laišką, kuriame sakoma, kad O. R. Valero gydomas dėl smegenų naviko, galėjusio pakeisti diplomato elgesį.

M. Ebrard teigė, kad 77 metų karjeros diplomatas O. R. Valero, priklausantis giminei, pasižymėjusiai Meksikos kairiųjų politikoje, yra „didi asmenybė“.

Gydytoja Ana Luisa Sosa savo laiške rašė, kad O. R. Valero smegenų vėžys buvo diagnozuotas 2012 metais.

Navikas buvo chirurgiškai pašalintas prieš daug metų, bet laiške sakoma, kad pastaruosius pusantrų metų diplomatui elgesyje buvo galima įžvelgti pakitimų – apie juos bylojo baudos už eismo taisyklių pažeidimus ir „asmeninių santykių keblumai“. Gydytoja kelia prielaidą, kad auglys arba jo padariniai galėjo atsinaujinti ir pabloginti O. R. Valero sveikatos būklę.

Anksčiau šiais metais paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip diplomatas įsikiša vos apie 9,5 JAV dolerio (8,6 euro) kainuojančią knygą į savo laikomų popierių pluoštą. Jam išeinant suveikė parduotuvės signalizacija, tad ambasadorių sulaikė apsaugininkai.

Šis incidentas ypač apmaudus A. M. Lopezui Obradorui, pabrėžiančiam savo pastangas užtikrinti valstybės tarnautojų sąžiningumą.