Keliomis valandomis anksčiau Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas per oficialų atidarymo ceremoniją Krymo tilto geležinkeliu pravažiavo traukinio mašinisto kabinoje, trijų vagonų sąstatui pajudėjus iš Kerčės Ukrainos atplėštame pusiasalyje.

Šį 19 kilometrų geležinkelio tiltą pastatė V. Putino artimo sąjungininko, milijardieriaus Arkadijaus Rotenbergo kompanija.

Automobilių eismui tiltas buvo atidarytas pernai gegužę, o prezidentas tąsyk juo pervažiavo sunkvežimiu.

Ukraina ir Vakarų valstybės 2014 metais Rusijos įvykdytą Krymo aneksiją laiko neteisėta. Ukrainos pajėgos tęsia kovą su Rusijos palaikomais separatistais šalies rytuose, kur penkerius metus trunkantis konfliktas nusinešė daugiau nei 13 tūkstančių gyvybių.

ES pareiškime pabrėžiama, kad per Kerčės tiltą vedantis geležinkelis buvo pastatytas „be Ukrainos sutikimo“ ir yra „dar vienas neteisėtai aneksuoto pusiasalio priverstinės integracijos žingsnis“.

Taip pat priduriama, kad šis tiltas „apriboja keleivinių laivų eismą Kerčės sąsiauriu į Ukrainos uostus Azovo jūroje“, nors tai draudžia tarptautinė teisė.

„Europos Sąjunga nepripažįsta ir nepripažins Rusijos įvykdytos neteisėtos Krymo pusiasalio aneksijos“, – sakoma pareiškime.

Šį mėnesį Briuselis dar šešiems mėnesiams pratęsė ekonomines sankcijas Rusijai, įvestas dėl konflikto Ukrainoje.