Organizacijos generalinis sekretorius Christophe'as Deloire'as socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad šiuos nuosprendžius „galima interpretuoti kaip priemonę amžiams nutildyti įtariamuosius, būdą neleisti jiems kalbėti ir taip geriau nuslėpti tiesą“.

Už uždarų durų vykusiu teismo procesu „nebuvo paisoma tarptautinių teisingumo standartų“, sakė jis ir pridūrė: „Teisingumas buvo trypiamas.“

„Procedūros tamsa ir įrodymų slėpimas neleidžia mums įsivaizduoti“, kodėl keli kiti asmenys buvo nuteisti arba išteisinti, sakė Ch. Deloire'as.

„Vis dar tikimės nuodugnaus informavimo“, – nurodė jis.

Su laikraščiu „The Washington Post“ bendradarbiavusį ir Saudo Arabijos įtakingą sosto įpėdinį princą Mohammadą bin Salmaną kritikavusį J. Khashoggi paskutinį kartą matė įeinantį į Saudo Arabijos konsulatą Stambule 2018 metų spalio 2 dieną.

Vyras ketino susitvarkyti dokumentus, reikalingus santuokai su Turkijos pilietybę turinčia sužadėtine Hatice Cengiz, tačiau dingo.

Pasak Turkijos pareigūnų, JAV gyvenusį 59 metų žurnalistą Saudo Arabijos konsulate pasmaugė ir jo kūną supjaustė 15 vyrų iš Saudo Arabijos būrys. J. Khashoggi palaikai taip ir nebuvo rasti.

Rijadas teigia, kad J. Khashoggi buvo nužudytas netyčia, per nesėkmingą operaciją. Jo nužudymas įstūmė karalystę į vieną didžiausių jos diplomatinių krizių ir pakenkė sosto įpėdinio reputacijai.

Pirmadienį Ryjado teisme penki iš 11 asmenų, kuriems šioje byloje buvo pareikšti kaltinimai, buvo nuteisti myriop, trims paskirtos 24 metų įkalinimo bausmės, o likusieji buvo išteisinti.