Šaudynės įvyko susiginčijus atminimo vakarėlio dalyviams, spaudos konferencijoje sakė patrulio būrių viršininkas Fredas Walleris. Pasak jo, pirmieji šūviai nuaidėjo sekmadienį iškart po 0 val. 30 min. vietos (8 val. 30 min. Lietuvos) laiku. Vakarėlis buvo surengtas vieno balandį nužudyto asmens atminimui.

Čikagos policija sekmadienio vakarą paskelbė, kad 37 metų Marciano White'ui buvo pareikšti kaltinimai dėl neteisėto ginklo panaudojimo. M. White'as buvo areštuotas netoli vietos, kur vyko vakarėlis, pranešė pareigūnai.

Aukos buvo 16–48 metų amžiaus ir patyrė „įvairių šautinių žaizdų“. Anot F. Wallerio, policija konfiskavo revolverį.

„Panašu, kad buvo šaudoma į atsitiktinius žmones jiems išeinant iš vakarėlio“, – nurodė pareigūnas.

F. Walleris nepateikė išsamios informacijos apie asmenį, kurio garbei buvo organizuotas renginys. Sekmadienį nukentėjusiuosius aplankiusi Čikagos merė Lori Lightfoot pareiškė, kad vakarėlis buvo skirtas nužudytojo gimimo dienai paminėti.

F. Walleris paminėjo tris skirtingas šaudynių vietas Englvudo rajone – į pietvakarius nuo centro esančioje neturtingoje miesto dalyje, kur yra didelis nusikalstamumo lygis. Šaudynės prasidėjo namų viduje, o paskui nuaidėjo daugiau šūvių, kai žmonės puolė į lauką. Taip pat buvo šaudoma šalia esančioje trečioje vietoje, sakė F. Walleris.

Šaudynės, kurias pareigūnas pavadino „pavieniu incidentu“, įvyko besibaigiant 2019 metams, per kuriuos mieste reikšmingai sumažėjo šaudynių ir žmogžudysčių.

Iki gruodžio vidurio per tokius incidentus gyvybių neteko maždaug 475 žmonės, tuo metu pernai tokių aukų buvo 549 – tai yra 14 proc. mažiau. Remiantis Čikagos policijos duomenimis, 2016 metais mieste buvo įvykdyta apie 750 žmogžudysčių.

Smurto lygis mažėjo visame mieste, įskaitant istoriškai dideliu nusikalstamumu pasižyminčius rajonus. Vis dėlto Čikagoje vis dar įvykdoma daugiau smurtinių nusikaltimų nei Niujorke ir Los Andžele. Abiejuose šiuose miestuose šiemet per šaudymus nukentėjo 1 800 žmonių, o Čikagoje – apytiksliai 2 500, nurodo leidinys „Chicago Tribune“, renkantis duomenis apie šaudynes.

Policijos teigimu nusikalstamumo mažėjimą Čikagoje lemia technologijos, skirtos prognozuoti, kur gali įvykti šaudynės, o ekspertai savo ruožtu giria kovos su smurtu programas, siūlančias darbo vietas ir tarpininkavimą gaujų konfliktuose.

Čikagos universitetinėje ligoninėje su nukentėjusiaisiais susitikusi L. Lightfoot paragino informacijos apie šaudynes per vakarėlį turinčius žmones ją pranešti, kad ir anonimiškai.

„Tai baisi tragedija ir, tiesą sakant, neįtikėtinas bailumo poelgis, – sakė ji žurnalistams. – Žmonės tuose namuose žino, kas nutiko; raginame juos įveikti savo baimes ir pasidalinti informacija.“