CAR, įklimpusiai į pilietinį konfliktą, turėtų būti pasiūlytas „strateginis planas“, kuriame būtų nubrėžta, kokius svarbiausius žingsnius šalis turi žengti, kad deimantų pardavimų sustabdymas būtų panaikintas, interviu Maskvoje sakė Rusijos finansų ministro pavaduotojas Aleksejus Moisejevas.

„Mes privalome siekti, kad neteisėtai pardavinėjami deimantai persikeltų į legalią rinką, taip užtikrinant pajamas žmonėms ir mokesčius valstybei, – sakė A. Moisejevas. – Situacija CAR nė kiek negerėja, ir nebegalima ilgiau gaišti“.

Rusijos spaudžia imtis veiksmų tuo metu, kai šalies prezidentas Vladimiras Putinas meta iššūkį Jungtinėms Valstijoms bei kitoms svarbiausioms pasaulio galioms, mėgindamas atgaivinti sovietinės eros įtaką ištekliais turtingame Afrikos žemyne. Šių metų spalį jis sukvietė per 50 Afrikos šalių lyderių į pirmąjį Rusijos–Afrikos viršūnių susitikimą, tuo tarpu prezidento sąjungininko Jevgenijaus Prigožino samdinių verslovė aktyviai darbuojasi maždaug dešimtyje šalių, įskaitant ir Centrinę Afrikos Respubliką.

Kitais metais Rusija perima pirmininkavimą Kimberlio procesui, – šalių ir nevyriausybinių organizacijų grupei, kuri stebi deimantų prekybą, siekdama užkirsti kelią nelegalioms ginkluotosioms grupuotėms ja naudotis. CAR į juoduosius sąrašus buvo įtraukta 2013 metais, nors embargas po trejų metų buvo kiek sušvelnintas, įsteigiant valstybei priklausančias „žaliąsias zonas“, kur iškasami brangakmeniai.

Rusija tvirtina, kad CAR deimantų eksportas visu pajėgumu būtų naudingas nuskurdusiai penkis milijonų gyventojų turinčiai šaliai. Registruoti deimantų pardavimai, lyginant su laikotarpiu prieš draudimą, smuko nuo 300 000 iki 39 000 karatų per metus, o šalies gyventojai ir toliau aktyviai dalyvauja nelegalioje deimantų prekyboje. Jie neturi kitos išeities ir „už savo darbą gauna trupinius“, nes kontrabandinių brangakmenių kainos daug mažesnės, sakė A. Moisejevas.

„Pirmas žingsnis“

Per plenarinį Kimberlio proceso posėdį, kuris vyko šių metų lapkritį Naujajame Delyje ir kuriam pirmininkavo Indija, buvo nuspręsta suteikti CAR vyriausybei teisę išduoti sertifikatus neapdorotų deimantų eksportui iš žaliųjų zonų. Anksčiau brangakmeniai galėjo būti eksportuojami tik pritarus tarptautinės grupės stebėsenos komandai. Rusijos finansų ministerija tokį sprendimą pavadino „pirmuoju žingsniu“ CAR deimantų legalizavimo link.

„Mūsų pasiūlymai neatspindi komercinių interesų, – sakė A. Moisejevas. – Aš žinau, kad dalis dalyvių į diskusijas šia tema pradeda įtraukti ir politinius aspektus. Ypač dabar, kai deimantai iš CAR gabenami kontrabanda, yra daugybė veikėjų, kurie naudojasi susiklosčiusia situacija.“

CAR „labai pritaria“ Rusijos pasiūlymui, telefonu sakė šalies ryšių ministras Ange–Maxime Kazaguis. „Mūsų nuomone, embargas turėtų būti panaikintas visos šalies mastu“, – sakė ministras.

Europos Sąjunga, įskaitant ir Jungtines Tautas (JT), nepalaikys sprendimo panaikinti apribojimus be „įtikinamos informacijos“, liudijančios, kad brangakmeniai yra iškasti „laisvoje nuo konfliktų“ zonoje ir kad CAR valdžia gali garantuoti visišką eksporto kontrolę, elektroniniame pareiškime teigė ES. „Šiuo metu taip nėra“, – priduriama pareiškime.

Rusijos veikla CAR, regis siekiama „veikiau pasinaudoti trapiomis šalies institucijomis ir silpna įstatymo viršenybe nei remti gerą valdymą, skaidrumą bei patikimą ekonomikos augimą“, – elektroniniame laiške teigė JAV valstybės departamentas.

Nei ES, nei JAV neatsakė į prašymą pakomentuoti konkretų Rusijos siūlymą pateikti „strateginį planą“, kuris leistų CAR atitikti kriterijus, būtinus embargo panaikinimui.

V. Putino virėjas

Rusija dislokavo karinį personalą CAR, praėjusiais metais gavusi Jungtinių Tautų (JT) „palaiminimą“ treniruoti ir apginkluoti CAR kariuomenę; šalies vyriausybė kreipėsi pagalbos po to, kai Prancūzijai užbaigė trejus metus trukusią taikos palaikymo misiją.

Be to, kaip skelbė Rusijos žiniasklaida, V. Putino sąjungininkas J. Prigožinas nusiuntė samdomus karius į šalį ir paskyrė vieną kolegą prezidento Faustino Archange–Touaderos oficialiu patarėju saugumo klausimais.

J. Prigožinas neatsiliepė į elektroninį laišką, kuriame prašyta pakomentuoti per jo restoranų ir maitinimo grupę „Concord“.

Kaip skelbė žiniasklaida, J. Prigožinas mainais už pagalbą užsitikrino teises ir lengvatas vykdant deimantų ir aukso išteklių žvalgybą Centrinėje Afrikos Respublikoje. Trys rusų žurnalistai, nužudyti CAR 2018 metų viduryje, tyrė J. Prigožino veiklą, teigia tremtyje gyvenantis rusų disidentas ir buvęs oligarchas Michailas Chodorkovskis, finansavęs tų žurnalistų kelionę.

Nors nepanašu, kad Rusija Kimberlio procese pakeistų savo nuomonę dėl embargo CAR panaikinimo – o tam prireiktų bendro konsensuso, iniciatyva išgyvena krizę dėl tarptautinio mechanizmo teisėtumo, siekiant išlaikyti prekybą deimantais skaidrią, tvirtina aktyvistai.

„Rusija faktiškai sako, kad procesas visiškai žlugęs ir jau niekam nereikalingas“, – sako „Impact“, Kanadoje įsikūrusios nevyriausybinės organizacijos (NVO), pasitraukusios iš Kimberlio proceso iniciatyvos 2017 metais, direktorė Joanne Lebert. Ji tvirtina, kad sertifikavimo procesas suteikė vartotojams klaidingo tikėjimo, esą deimantai gaunami iš vadinamųjų nekonfliktinių zonų.

Rusija mėgina suderinti CAR eksportą su Kimberlio procesu, siekiant padėti šaliai „pradėti prekiauti deimantais legaliai“, užuot visam laikui uždraudus prekybą, balso žinute paliktame pranešime teigė Finansų ministerija.