Vėlų šeštadienio vakarą išplatintame pranešime teigiama, kad Libijos nacionalinė armija (LNA) prievarta perėmė laivą su Grenados vėliava ir keliais turkais įgulos nariais ir nuplukdė jį į vieną Libijos uostą patikrai. Kol kas neaišku, ar tai iš tiesų buvo laivo perėmimas.

Libiją šiuo metu valdo dvi konkuruojančios vyriausybės. Viena jų yra įsikūrusi rytiniame Bengazio mieste, o silpnesnė ir Jungtinių Tautų remiama administracija valdo sostinę Tripolį ir kai kuriuos šalies vakarinius rajonuose. Abi vyriausybes remia įvairios sukarintos grupuotės ir užsienio vyriausybės.

Kariuomenės vado Khalifos Hifterio vadovaujama Bengazyje esanti LNA nuo balandžio siekia perimti sostinės kontrolę. Šis siekia grasina Libijoje sukelti dar vieną smurto bangą, kuri bus didesnė už 2011 metais kilusį konfliktą, kuomet buvo nuverstas ir nužudytas ilgametis šalies vadovas Moammaras Gadhafi.

Praėjusį mėnesį Turkija ir Tripolyje įsikūrusi vyriausybė pasirašė jūrų sienos sutartį, kuri sukėlė tarptautinį pasipiktinimą ir kai kurių kaimyninių šalių Viduržemio jūroje nuogąstavimų. Šiuo susitarimu Turkijai suteikiama prieiga prie ginčytinos ekonominės zonos Viduržemio jūros rytinėje dalyje.

Turkijos parlamentas šeštadienį taip pat pritarė saugumo susitarimui su Tripolio vyriausybe, kas dar labiau supykdė Bengazyje įsikūrusią administraciją. Šis susitarimas leidžia Turkijai, Tripolio prašymu, rengti karius ir tiekti įrangą.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė, kad šis saugumo susitarimas suteikia jo šaliai teisę siųsti karius į Libiją padėti Tripolio vyriausybei kovoje su LNA, kurią esą remia rusų sukarintos grupuotės.

Libijos ir JAV pareigūnai kaltina Rusiją siunčiant į Libiją kovotojus per savo privatų saugumo rangovą – Vagnerio grupę. Maskva ne kartą neigė, kad dalyvauja kovose Libijoje.

Kh. Hifterio vadovaujamą LNA remia Prancūzija, Rusija, Jordanija, Jungtiniai Arabų Emyratai ir kelios kitos svarbios arabų šalus. O Tripolio vyriausybę remia Italija, Turkija ir Kataras.