„Atvėrėme „galimybių orlaidę“ ir įsitikinome, kad nepaisant visų sunkumų mūsų santykiuose, galime pasiekti susitarimą labai įvairiais klausimais“, – ilgų derybų dėl dujų tiekimo rezultatus komentavo D. Kozakas.

„Darykime viską, kad ši orlaidė pavirstų durimis... Jei elgsimės pragmatiškai ir konstruktyviai, jei turėsime politinės valios, jei nepulsime nuo vieno kraštutinumo prie kito, kaip dažnai būna, galėsime ramiai rasti tiek Rusijos, tiek Ukrainos piliečiams palankių sprendimų“, – sakė pareigūnas.

Jis taip pat gyrė ukrainiečių delegacijos darbą per derybas ir pavadino jos narius „šaunuoliais“.

„Norėčiau pasakyti „ačiū“. Bijau, kad be koordinuojančio Ukrainos vaidmens susitarimas nebūtų buvęs pasiektas. Šį vaidmenį prisiėmė Ukrainai atstovavęs [prezidento Volodymyro Zelenskio padėjėjas Andrijus] Jermakas; jau ilgą laiką su juo bendradarbiaujame“, – pažymėjo rusų premjero Dmitrijaus Medvedevo pavaduotojas.

Kaip šeštadienį paskelbė Rusijos naujienų agentūros, šalies energetikos milžinė „Gazprom“ sutiko sumokėti 2,9 mlrd. JAV dolerių (2,6 mlrd. eurų) Ukrainos dujų įmonei „Naftogaz“, kad užbaigtų seniai besitęsiantį ginčą dėl dujų tranzito į Europą įkainių.

Dabartinė „Gazprom“ ir „Naftogaz“ sutartis dėl dujų tranzito baigs galioti šių metų pabaigoje.

Maskvos ir Minsko santykiai yra įtempti nuo 2014 metų, kuomet Rusija aneksavo Krymą ir pradėjo remti separatistų sukilimą Rytų Ukrainoje.