Gruodžio 19 dieną šalia Rusijos FSB pastato Didžiosios Lubiankos gatvėje užpuolikas pradėjo šaudyti į teisėsaugos organų darbuotojus. Žuvo du ir buvo sužeisti dar penki žmonės.

Rimtus nusikaltimus nagrinėjantis Tyrimų komitetas patvirtino žiniasklaidos pranešimus, kad užpuolikas, kurį po susišaudymo nukovė saugumo pajėgos, yra 39 metų Pamaskvės gyventojas Jevgenijus Miniurovas.

Žiniasklaida skelbė, kad šis buvęs apsaugininkas mėgo laisvalaikiu šaudyti ir gyveno Podolsko mieste, esančiame už 40 kilometrų į pietus nuo Maskvos.

Keli susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanalai paskelbė nukauto šaulio nuotrauką, kurioje matyti barzdotas vyras su akiniais, kruvinu veidu, juodai apsirengęs ir su vilko galvos piešiniu ant sportinio nertinio.

Kaip cituodami vieną tyrėją pranešė bulvarinis leidinys „Komsomolskaja Pravda“ ir televizija „Ren TV“, įtariamas užpuolikas turėjo septynių teisėtai įsigytų šaunamųjų ginklų arsenalą.

Sovietinės KGB perėmėja FSB nepateikė beveik jokios informacijos apie pavieniui veikusį šaulį, kuris buvo nušautas po išpuolio Didžiosios Lubiankos gatvėje netoli FSB būstinės ir judraus prekybos rajono pačiame Rusijos sostinės centre.

Tyrimų komiteto duomenimis, buvo nužudyti du saugumo tarnybos pareigūnai, o dar penki žmonės, įskaitant vieną civilį, buvo sužeisti ir hospitalizuoti.

Maskvos meras Sergejus Sobianinas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad sužeistieji gauna „visą būtiną medicininį gydymą“, ir padėkojo FSB už greitą reakciją.

Rusija nenurodė, ar šaudynės tiriamos kaip teroro aktas, ir tik informavo pradėjusi tyrimą dėl atakų prieš teisėsaugos pareigūnus.

Neaiškūs motyvai

Užpuolikas dalyvaudavo šaudymo varžybose, o jo šaulių klubo instruktorius Olegas Solovičius sakė „Komsomolskaja pravda“, kad ginklus įtariamasis įsigijo legaliai, tačiau „šaudė prastai“ ir niekada nenusivilkdavo savo tamsaus apsiausto su gobtuvu.

„Jis normaliai bendravo su kitais“, – teigė O. Solovičius ir pridūrė, kad įtariamasis prieš daugiau nei penkerius metus gavo leidimą šaunamiesiems ginklams įsigyti. Pasak instruktoriaus, „tai reiškia, kad valstybė juo visiškai pasitikėjo“.

Laikraštis taip pat paėmė interviu iš vyro motinos, sakiusios kad jos sūnus anksčiau buvo apsaugos darbuotojas, bet neseniai nustojo dirbti ir ėmė „kalbėtis telefonu su kažkokiais arabais“. Moteris nesuprato pokalbių turinio, nes jie bendravo angliškai.

Leidinys paskelbė nedidelio penkiaaukščio namo, kuriame gyveno užpuolikas, nuotrauką, tyrėjams ten atlikus kratą.

Šaulio motyvai lieka neaiškūs.

„Rimtai sutrikusios“ psichikos?

Vienas kaimynas „Ren TV“ sakė, kad J. Miniurovas buvo „geras žmogus, tylus, ramus ir geranoriškas“.

Dienraštis „Kommersant“ remdamasis tyrėjais pranešė, jog J. Miniurovas ketvirtadienį pasakė motinai einantis dirbti.

Straipsnyje rašoma, kad J. Miniurovas prieš kelis mėnesius netekęs darbo užsisklendė savyje ir tapo irzlus. Laikraščio teigimu, į FSB jis galėjo taikytis todėl, kad dirbo saugumo firmose, kurioms vadovauja buvę saugumo pareigūnai.

Tyrėjai rengia užpuoliko apibūdinimą psichiatrijos požiūriu ir gali būti, kad jis bus pripažintas „rimtai sutrikusios“ psichikos asmeniu, rašė „Kommersant“.

Išpuolis įvyko ankstyvą vakarą, kai žmonės ėjo iš darbo ar sėdėjo kavinėse.

Praeivių filmuotoje medžiagoje matyti bėgantys panikos apimti žmonės, o liudininkai pasakojo naujienų agentūrai AFP, kad nuaidėjus šūviams jie pasislėpė kavinėse.

Neaišku, ar ši ataka prieš FSB turėjo kokių nors ideologinių motyvų.

Incidentas įvyko Karinės kontržvalgybos dieną ir penktadienį minimos Saugumo tarnybos dienos išvakarėse.

Išpuolio metu prezidentas Vladimiras Putinas, buvęs FSB vadovas ir KGB agentas, sakė kalbą iškilmingame saugumo tarnybų renginyje. Keliomis valandomis anksčiau jis dalyvavo ilgoje kasmetinėje spaudos konferencijoje Maskvos centre.

Per pastaruosius kelerius metus Rusija nukentėjo nuo daugybės išpuolių, dėl kurių kaltinami islamistų kovotojai, daugeliu atvejų – kilę iš neramaus Šiaurės Kaukazo regiono.

Rusijos teismas anksčiau šį mėnesį skyrė bausmes, įskaitant kalinimą iki gyvos galvos, 11 žmonių, pripažintų kaltais dėl aukų pareikalavusio sprogdinimo Sankt Peterburgo metropolitene, įvykdyto 2017 metais. Tąsyk žuvo 15 žmonių, o dar dešimtys buvo sužeisti.

Pernai 17-metis anarchistas susisprogdino prie įėjimo į FSB regioninę būstinę šiauriniame Archangelsko mieste.