Izraeliečių premjeras Benjaminas Netanyahu sakė, kad šis sprendimas Hagoje įsikūrusį teismą, kurio nariu Izraelis atsisako tapti nuo pat jo įkūrimo 2002 metais, pavertė „politiniu įrankiu“ prieš žydų valstybę.

Palestiniečiai TBT sprendimą sveikino kaip „labai pavėluotą žingsnį“ po beveik penkerius metus trukusio prokurorės preliminaraus padėties tyrimo dėl 2014 metų karo Gazos Ruože.

„Aš įsitikinusi, kad yra tinkamas pagrindas tęsti situacijos Palestinoje tyrimą“, – sakoma TBT prokurorės Fatou Bensoudos pareiškime.

„Trumpai tariant, aš įsitikinusi, kad Vakarų Krante, įskaitant Rytų Jeruzalę, ir Gazos Ruože buvo ar yra vykdomi karo nusikaltimai“, – pridūrė ji, konkrečiai nenurodydama šių įtariamų nusikaltimų vykdytojų.

Pasak prokurorės, prieš pradėdama visapusišką tyrimą ji paprašys TBT nuspręsti dėl teritorijos, kuriai jis turi jurisdikciją, nes yra „unikalių ir itin ginčijamų teisinių ir faktinių klausimų, susijusių su šia situacija“.

„Konkrečiai siekiau patvirtinimo, kad „teritorija“, dėl kurios Teismas gali taikyti jurisdikciją ir dėl kurios galiu vykdyti tyrimą, apima Vakarų Krantą, įskaitant Rytų Jeruzalę, ir Gazos [Ruožą]", – sakė ji.

Prokurorė paragino teisėjus dėl Teismo jurisdikcijos nuspręsti „be pernelyg didelio vėlavimo“.

Tačiau F. Bensouda pridūrė, kad jai nereikia jokio teisėjų leidimo pradėti tyrimą, nes 2015 metais prie TBT prisijungę palestiniečiai yra pateikę kreipimąsi.

„Politinis įrankis“

Klausimas yra itin opus. Pernai tuometinis Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo patarėjas Johnas Boltonas pagrasino areštuoti TBT teisėjus, jei jie imsis veiksmų prieš Izraelį ar Jungtines Valstijas.

Izraelis ir JAV atsisako prisidėti prie TBT, kuris buvo įkurtas kaip vienintelis pasaulinis tribunolas sunkiausiems pasaulio nusikaltimams, karo nusikaltimams ir nusikaltimams žmoniškumui.

F. Bensouda 2015 metų sausį, po 2014-ųjų karo Gazos Ruože, pradėjo preliminarų tyrimą dėl įtariamų karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui Izraelyje ir palestiniečių teritorijose.

Visapusiškas TBT tyrimas potencialiai galėtų nulemti kaltinimų pateikimą tam tikriems asmenims. Valstybių TBT apkaltinti negali.

„Palestina šį žingsnį sveikina kaip labai pavėluotą siekiant stumti procesą į priekį, tyrimo link, po beveik penkerių ilgų ir sunkių preliminaraus tyrimo metų“, – sakoma palestiniečių pareiškime.

Tačiau B. Netanyahu užsipuolė tai, ką pavadino „tamsia diena tiesai ir teisingumui“.

„TBT prokurorės sprendimas pavertė Tarptautinį Baudžiamąjį Teismą politiniu įrankiu Izraelio valstybės įteisinimui panaikinti“, – sakė jis.

Preliminarus TBT tyrimas vyko dėl 2014 metų karo, per kurį žuvo 2 251 palestinietis, dauguma jų - civiliai, ir 74 izraeliečiai, daugiausia kariai.

TBT taip pat aiškinosi 2018 metų smurtą prie Izraelio ir Gazos Ruožo sienos.

Anksčiau šį mėnesį TBT prokurorė atsisakė reikalauti kaltinimų dėl aukų pareikalavusio izraeliečių 2010 metų reido prieš pagalbą Gazos Ruožui gabenusią flotilę, ir paragino nutraukti tą tyrimą.

2010 metų gegužę Izraelio jūrų pėstininkams puolus „Mavi Marmara“ – vieną iš aštuonių laivų, bandžiusių pralaužti jūrinę Gazos Ruožo blokadą – žuvo devyni Turkijos piliečiai. Dar vienas mirė ligoninėje 2014 metais.