Nacionalinė Asamblėja dėl 36-erių J. Guaido perrinkimo balsuos sausio 5 d. Daugelis Vakarų šalių J. Guaido pripažįsta laikinuoju Venesuelos prezidentu.

„Režimas grasina, areštuoja ir papirkinėja – iki 500 tūkst. dolerių už balsą – kad užkirstų kelią Juano Guaido perrinkimui“, – sakė JAV įgaliotinis Venesuelos prezidento N. Maduro nuvertimo reikalams Elliottas Abramsas.

„Tai yra (N. Maduro režimo) pirmas žingsnis. Antras žingsnis bus bandymas perimti Nacionalinės Asamblėjos kontrolę, neleidžiant įvykti 2020 m. rinkimams. Todėl mes tęsime savo sankcijas jiems ir jas stiprinsime“, – teigė E. Abramsas.

Tiesa, JAV atstovas atsisakė atskleisti, kokio pobūdžio sankcijos planuojamos. JAV jau anksčiau siekė užkirsti kelią Venesuelos naftos pardavimui, iš kurio šalis gauna daugiausia pajamų.

E. Abramsas ir aukščiausias Jungtinių Valstijų diplomatas Venesuelai Jamesas Story atsisakė komentuoti, kaip JAV reaguotų, jei J. Guaido nebūtų perrinktas, tačiau patikino, kad opozicijos lyderiui pavyks nugalėti.

„Akivaizdu, kad Nacionalinės Asamblėjos dauguma, kaip ir absoliuti venesueliečių dauguma, palaiko laikinąjį prezidentą Juaną Guaido. Jis yra be konkurencijos pats populiariausias politikas šalyje“, – sakė J. Story, įsikūręs Kolumbijoje nuo tada, kai Vašingtonas atšaukė diplomatus iš Venesuelos sostinės Karakaso.

Daugiau nei 50 valstybių laiko J. Guaido teisėtu Venesuelos prezidentu dėl demokratiškų Nacionalinės Asamblėjos rinkimų ir veikiausiai nesąžiningų praeitų metų prezidento rinkimų, kuriuose neva nugalėjo N. Maduro.

Nepaisant griūvančios ekonomikos, privertusios milijonus venesueliečių bėgti iš šalies, Venesuelos kariuomenės ir Rusijos bei Kinijos palaikomas N. Maduro atsilaikė prieš beveik metus trunkantį spaudimą.

„Manau, kad visi turi viltis, kad pokyčiai į Venesuelą atkeliaus greitai. Tikėjomės to prieš metus, tikimės ir dabar. Kodėl? Nes humanitarinė situacija yra tragiška ir kasdien blogėja“, – pareiškė E. Abramsas.

Artima JAV sąjungininkė Kolumbija, priėmusi apie 1,4 mln. Venesuelos gyventojų, ragino Vašingtoną labiau įsitraukti į N. Maduro ir J. Guaido derybas.

E. Abramsas atmetė galimybę JAV tiesiogiai moderuoti diskusiją ir pabrėžė, kad JAV siekia pakeisti N. Maduro.

„Mes nemoderuojame diskusijų, bet jei jos rimtos, tikrai norėtume, kad jos baigtųsi sėkmingai“, – skaė E. Abramsas.