Buvęs Katalonijos prezidentas Carlesas Puigdemont'as ir buvęs šio regiono sveikatos apsaugos ministras Toni Cominas atvyko į Europos Parlamento pastatą Briuselyje atsiimti europarlamentarų pažymėjimų. Juodu pasitiko minia žurnalistų.

Abu politikai pateikė apeliaciją ES Bendrajam Teismui, kad būtų panaikintas Ispanijos teismų sprendimas, faktiškai užkirtęs jiems kelią dalyvauti Europos Parlamento darbe, nors jie buvo išrinkti per gegužę vykusius Europos rinkimus.

Teismas atmetė C. Puigdemont'o ir T. Comino apeliaciją, argumentuodamas, kad Ispanijos institucijos nebuvo įtraukusios jų vardų į Europos Parlamentui atsiųstus išrinktų šalies atstovų sąrašą, todėl „pareiškėjai nebuvo oficialiai paskelbti išrinktais“.

Tačiau Europos Teisingumo Teismas penktadienį paskelbė, kad Ispanijos teismų sprendimas yra „panaikinamas, ir byla grąžinama iš naujo nagrinėti Bendrajam Teismui”.

C. Puigdemont'as ir T. Cominas 2017 metais pasitraukė į Belgiją, kai dalis jų bendražygių Ispanijoje buvo įkalinti dėl uždrausto referendumo dėl Katalonijos nepriklausomybės organizavimo. Ispanija išdavė jų arešto orderius, bet politikai šį žingsnį apskundė teismams.

Uždraustas referendumas, aptemdytas šiurkščių policijos veiksmų, Ispanijoje įžiebė vieną didžiausių per kelis dešimtmečius politinę krizę. Šiame pasiturinčiame šiaurės rytiniame regione, turinčiame 7,5 mln. gyventojų, protestai tęsiasi iki šiol.

ETT sprendimas buvo priimtas kitą dieną po to, kai ši institucija paskelbė nutartį, jog buvęs Katalonijos viceprezidentui Orioliui Junquerasui, atliekančiam įkalinimo bausmę už vaidmenį organizuojant plebiscitą dėl suvereniteto, turėjo būti taikoma europarlamentaro teisinė neliečiamybė, kai jis buvo išrinktas.

Liuksemburge įsikūręs teismas pažymėjo, kad išrinktų Europos Parlamento narių „neliečiamybė taikoma nuo [rinkimų] rezultatų paskelbimo“, todėl jiems turi būti sudaroma galimybė laisvai keliauti ir dalyvauti parlamento posėdžiuose.