Ketvirtadienį buvo nušauti trys protestuotojai; žmonių, žuvusių per šią pykčio bangą, tampančią rimtu iššūkiu premjerui Narendrai Modi, skaičius išaugo iki devynių.

Įstatyme numatomos paprastesnės pilietybės suteikimo procedūros migrantams, bėgantiems nuo persekiojimo kaimyniniuose Afganistane, Pakistane ir Bangladeše, jeigu tie migrantai nėra musulmonai.

Kritikai sako, jog tai dar vienas įrodymas, kad N. Modi, padrąsintas šiais metais pasiektos didžiulės rinkimų pergalės, greitai bando performuoti Indiją į hinduistų valstybę ir susilpninti jos pasaulietinį pamatą. Pats premjeras tai neigia.

Ketvirtadienį visoje šalyje į gatves išėjo dešimtys tūkstančių žmonių. Keliose vietose, įskaitant Laknau šiaurėje, Mangalorą pietuose ir N. Modi gimtąją Gudžarato valstiją, prasiveržė smurtas.

Mangalore saugumo pajėgos pradėjo šaudyti į maždaug 200 žmonių minią, ignoravusią įsakymus skirstytis. Žuvo du žmonės, naujienų agentūrai AFP sakė policijos atstovas Qadiras Shahas. Dar keturi žmonės dėl šautinių žaizdų gydomi ligoninėje.

„Jie žygiavo judriausio Mangaloro rajono link. Tai nulėmė medinių lazdų panaudojimą. Tuomet buvo panaudotos ašarinės dujos. Protestuotojai vis tiek nesiliovė, ir policija turėjo pradėti šaudyti“, – sakė atstovas.

Dar vienas protestuotojas nuo šautinių žaizdų mirė Utar Pradešo valstijos sostinėje Laknau, sakė vienas gydytojas, nenorėjęs viešinti savo pavardės.

Viename šio miesto rajonų buvo padegta automobilių ir vienas policijos postas. Policija neigė šaudžiusi Laknau, kur gyvena didelė musulmonų bendruomenė, bet aukos tėvas laikraščiui „The Times of India“ sakė, kad į jo sūnų buvo šauta jam išėjus nupirkti produktų ir patekus į protestuotojų minią.

Penktadienį Laknau kilo naujų susirėmimų, kai policija sustabdė kelis šimtus žmonių, ėjusių į planuotą protestą. Saugumo pajėgos panaudojo ašarines dujas ir lazdas, iš įvykio vietos pranešė AFP reporteris.

Kitur Indijoje rimtų incidentų nebuvo, bet Delyje ir Bangalore policija į savo autobusus susodino šimtus žmonių, nepaisiusių susirinkimų draudimo. Tarp jų buvo vienas garsus teisių aktyvistas ir tarptautiniu mastu pripažįstamas istorikas.

Nepaprastosios padėties įstatymai


Kai kur protestuotojai svaidė akmenis į saugumo pajėgas ir padeginėjo automobilius, o įtariamas policijos brutalumas, taip pat ir viename iš Delio universitetų praėjusį sekmadienį, dar labiau pakurstė pyktį.

Stengdamiesi suvaldyti situaciją, pareigūnai neramumų židiniuose visoje šalyje įvedė nepaprastosios padėties įstatymus, blokavo internetą ir uždarė parduotuves bei restoranus.

Daugiausiai gyventojų – per 200 mln. – turinčioje Indijos valstijoje Utar Pradeše kai kuriuose rajonuose, įskaitant Gazijabadą šalia Delio, buvo išjungtas mobilusis internetas ir SMS pasaugos.

Mobiliojo ryšio paslaugos ketvirtadienį trumpam buvo išjungtos ir kai kuriose Delio dalyse, o kai kur Indijos šiaurės rytų regione, kur ši protestų banga prasidėjo, vėl buvo įjungtos tik penktadienį.

Dienraštis „The Indian Express“ griežtai suformuluotoje redaktoriaus skiltyje penktadienį rašė, jog vyriausybė privalo padaryti viską, ką gali, kad „išsaugotų taiką“ šalyje, kurioje gyvena 200 mln. musulmonų.

„Tačiau tai darydama didžiausia pasaulio demokratija negali atrodyti taip, tarsi negalėtų priimti savo kitaip galvojančio jaunimo, ji negali sau leisti parodyti, kad jai nesmagu dėl savęs“, – rašė laikraštis.

„Indija daug kuo rizikuoja, jei bus pradėta vertinti kaip vieta, kur disidentų nuotaikos nėra be baimės“, – sakoma straipsnyje.