„Kas dėl ankstesnių konstitucijos pokyčių, kiek man yra žinoma, jie buvo susiję tik su kadencijų skaičiumi. Ką mums reikėtų daryti? – klausė prezidentas. – Kalbant apie kadencijas, išimkime [iš konstitucijos] žodžius „iš eilės“. Jūsų kuklus tarnas atidirbo dvi kadencijas iš eilės, tada pasitraukė ir turėjo konstitucinę teisę grįžti į prezidento postą... Tačiau kai kuriems mūsų politologams ir aktyvistams tai nepatinka, ir galbūt jie [žodžiai] galėtų būti išimti.“

Tokie V. Putino žodžiai pakurstė kalbas apie jo pasitraukimą 2024 metais, kai baigsis antroji po susikeitimo su Dmitrijumi Medvedevu postais kadencija.

BBC rusų tarnyba teiravosi ekspertų, ką reiškia V. Putino žodžiai ir kodėl jie nuskambėjo būtent dabar.

Olegas Romiancevas, juristas, vienas iš Rusijos Konstitucijos autorių

Tai iš esmės signalizuoja apie grįžimą prie jos (Konstitucijos) pirminės versijos. Frazė „iš eilės“, esanti pagrindiniame šalies įstatyme – politinių technologijų kovos, kadaise vykusios dėl parlamento įgaliojimų menkinimo, rezultatas. Jeigu prezidentas prieš 26 metus iškėlė tokį klausimą, tai reiškia, kad tiesa visgi skinasi sau kelią.

Frazė „iš eilės“ atsirado 1993 metų balandžio 29 dienos Konstitucijos projekte. Projektas priimtas po referendumo, pagarsėjusio pavadinimu „Taip, taip, ne, taip“. Referendume klausimai dėl esminių Konstitucijos punktų, kuriuos šiandien taip puikiai ir aiškiai palaikė V. Putinas, buvo pakeisti klausimais: ką vaikas myli labiau – mamą ar tėtį, kitaip tariant šalies prezidentą Vladimirą Putiną ar parlamentą. Visa tai baigėsi tiek valdžios, tiek visuomenės susiskaldymu ir rudeniniais 1993 metų įvykiais. Iš karto po referendumo buvo parengtas projektas, besiskyręs nuo konstitucinės komisijos projekto, jame ir atsirado frazė „iš eilės“.

Politinių technologijų centro viceprezidentas Aleksejus Makarkinas

Tai signalas, kad prasidėjo realus pasirengimas valdžios perdavimui. Apie jį kalbama daug, šią temą gvildena visų televizijos kanalų vedėjai, o štai dabar reikalas pereina į praktinę fazę.

Manau, kad tai byloja apie galimą klausimo – tai yra, prezidento galios – svarbos sumenkinimą. Šiuo metu prezidentas Rusijoje – tai viskas, superprezidentas, įskaitant ir sąlygas, kada jis gali laikinai valdžią perduoti savo patikėtiniui, o tada vėl grįžti į valdžią.

Tokiu atveju tokios galimybės nebelieka. Prezidentas vis tiek išliks pagrindine didžiausius įgaliojimus turinčia politine figūra, tik klausimo svarba kiek sumenks.

Pas mus labai daug kalbama apie tai, kad 2024 metais V. Putinas nesitrauks, kad pakeis Konstituciją, bet, sprendžiant pagal šį signalą, iš jos tiesiog bus išbraukta frazė „iš eilės“, o dviejų kadencijų limitas pasiliks. Iki 2024 metų lieka vis mažiau laiko, tačiau klausimo dėl valdžios perdavimo būtent tokiu būdu sprendimas iš kuluarų fazės pareina į viešų svarstymų etapą.

Politologas Abbasas Galliamovas

Akivaizdu, kad trečios-ketvirtos kadencijos draudimas tikrai patiks visuomenei. Dabar dėl oficialaus įpėdinio balsuos lengvesne širdimi. Nebus jausmo, kad: „Aha, dabar išsirinksim, o jis vėl dvidešimčiai metų pasiliks“.

Visuomenėje kyla klausimų dėl valdžios pokyčių, ir V. Putinas kaip gali, taip juo manipuliuoja. Taip nutiko, pavyzdžiui, Meksikoje. Galiausiai nuo tradicinio Porfirio Diazo valdymo žmonės taip pavargo, kad suorganizavo revoliuciją. Jai pasibaigus, į naująją šalies Konstituciją buvo įtrauktas draudimas prezidento postą užimti ilgiau nei vieną kadenciją. Šis draudimas galioja jau šimtą metų.

„Peterburgo politikos“ fondo prezidentas Michailas Vinogradovas

Tokią poziciją V. Putinas išsakė jau ne pirmą kartą, apie tai yra kalbėjęs prieš septynerius metus. Nors 2012 metais iš išorės tai labiau priminė savotišką draudimą sau pačiam dalyvauti 2018 metų rinkimuose, tačiau galiausiai nieko nenutiko. Dabar jis leidžia norintiems kalbėti apie valdžios perdavimą, nieko dorai taip ir nepaaiškinęs.

„Politikos ekspertų grupės“ vadovas Konstantinas Kalačiovas

Gali būti, kad V. Putinas nenori likti prezidentu amžiams ir norėtų pasitraukti? Ir visai nenori dabar sudaryti galimybių naujos kartos Rusijos valdovams organizuoti kažkokias rokiruotes, kaip kad 2011 metais?

Būtent taip iš nieko galima sukurti istoriją ir nukrypti nuo greitojo tranzito temos, kuri V. Putinui absoliučiai nepatogi. Jo žodžius galima interpretuoti kaip patinka – kad jis nori trauktis arba priešingai: nori pasilikti visam laikui. Štai čia yra didžiausia intriga.

Aukštosios ekonomikos mokyklos konstitucinės ir municipalinės teisės profesorius Ilja Šablinskis

Greičiausiai V. Putinas mano, kad jam tai neturės jokios įtakos. Prezidento poste jis išbus iki 2024 metų, o kas bus paskui, nelabai aišku. Kitiems prezidentams tai reikš, kad jie poste išbūti galės tik dvi kadencijas ir jokiais būdais ne ilgiau. O pačiam V. Putinui šios frazės atsisakymas jokios įtakos neturės.

Gali būti, kad yra ir 81-ojo Konstitucijos straipsnio pakeitimo (kur kalbama apie prezidento kadenciją) galimybė. Jeigu šis straipsnis būtų panaikintas, tai ir frazės „iš eilės“ nebeliktų. Neatmetama galimybė, kad gali būti pakeisti visa straipsnio dalis, kur kalbama apie prezidento valdžios ribojimą dviem kadencijomis.

Ir tam nereikia jokio konstitucinio susirinkimo, tereikia dviejų trečdalių Valstybės dūmos balsų ir trijų ketvirtadalių Federacijos Taryboje.

„Jokios naujos kadencijos“

Pasak kai kurių žiniasklaidos pranešimų, V. Putino patarėjai ieško būdų, kaip pratęsti jo valdymą – pakeitus konstituciją ar suradus jam naują postą. Analitikai atkreipia dėmesį, kad kol kas nėra jokio akivaizdaus V. Putino įpėdinio.

V. Putinas sakė žinantis apie tokias diskusijas.

„Aišku, žinau apie dabar vykstančias diskusijas“, – pareiškė prezidentas ir pridūrė, kad bet kokie konstitucijos pakeitimai turėtų būti vykdomi „atsargiai“ ir tik po išsamių debatų visuomenėje.

Kremliaus finansuojamos televizijos RT vadovė Margarita Simonian tvirtino, jog tokie V. Putino komentarai yra įrodymas, kad jis nesieks naujos kadencijos prezidento poste.

„Jei kas nors abejojo, ar viršininkas sieks dar vienos kadencijos prezidento poste: nesieks“, – parašė M. Simonian socialiniame tinkle „Twitter“.

Tuo metu nepriklausomas naujienų portalas „The Bell“ parašė, kad minėti V. Putino komentarai veikiausiai yra svarbiausias dalykas iš jo kasmetinės spaudos konferencijos.

„Tai reikš tik vieną dalyką: nebebus jokių apsikeitimų postais, ir vienas asmuo daugiau nebegalės dirbti prezidentu daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės – tai yra, 12 metų“, – portalas citavo Grigorijų Vaipaną iš Teisės ir viešosios politikos instituto.

Paprašytas reziumuoti savo du dešimtmečius valdžioje, pradėtus 1999-aisiais, kai B. Jelcinas paskyrė jį premjeru, V. Putinas sakė, kad Rusija 2000 ir 2019 metais yra „dvi skirtingos šalys“.

Jo teigimu, Rusija buvo atsidūrusi „pilietinio karo“ gniaužtuose, kai vyko konfliktas Čečėnijoje, be to šalies ekonomika „visiškai transformavosi“ nuo 1998-ųjų finansinės krizės.

Nors V. Putino populiarumo reitingai kiek nukrito palyginus su didžiausiu jo populiarumo lygiu po 2014 metais įvykdytos Ukrainos Krymo pusiasalio aneksijos, prezidentą tebepalaiko didžioji dauguma rusų.

Tačiau „YouTube“ vartotojai aiškiai pademonstravo, kad prezidento konferencija jų nesužavėjo: mygtuką „nepatinka“ prie transliacijos paspaudė 43 tūkst. žiūrovų, o „patinka“ – 10 tūkst., kai kurie jų taip pat paskelbė pašaipių komentarų.