„Gydymas iš esmės baigtas, dabar jie mane laikys čia dar kelias dienas“, – kalbėjo 88-erių M. Gorbačiovas.

M. Gorbačiovas vadovavo Sovietų Sąjungai nuo 1985 metų iki jos iširimo 1991-aisiais. Nepriklausomos radijo stoties „Echo Moskvy“ vyriausiasis redaktorius Aleksejus Venediktovas rugpjūtį sakė, kad M. Gorbačiovas praėjusius šešis mėnesius praleido ligoninėje, ten rašė knygą.

„Jo galva veikia gerai, – sakė A. Venediktovas, M. Gorbačiovo patikėtinis. – Jis kalba ir pasakoja anekdotus.“ Tačiau G. Gorbačiovas esą sunkiai vaikšto. „Kūnas kenčia, ne galva“, – teigė jis tada.

Ligoninėje M. Gorbačiovas buvo atsidūręs ir šių metų birželį. Tuomet jis sakė, kad jį hospitalizavo „seniai“.

„Aš ligoninėje jau seniai“, – sakė M. Gorbačiovas. Kovo mėnesį jam sukako 88-eri.

Paskutinį sykį naujienų agentūros M. Gorbačiovą citavo gruodžio 17 d. Tuomet interviu Japonijos laikraščiui „Asahi“ jis apkaltino Vašingtoną siekiant pasaulinio karinio dominavimo.

JAV, atsisakydama branduolinių ginklų kontrolės sutarčių, siekia įgyti visišką karinį pranašumą, sakė M. Gorbačiovas. Pasak jo, Rusija ir JAV turėtų atnaujinti dialogą ginklų kontrolės klausimais ir siekti pasaulio be branduolinių ginklų.

Ankstesniame interviu CNN M. Gorbačiovas pareiškė viltį, kad JAV ir Rusijos vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutartis (INF) bus išsaugota, bet rugpjūčio 2 d. Vašingtono iniciatyva sutartis buvo nutraukta. Kitos Rusijos ir JAV strateginės ginkluotės mažinimo sutarties, žinomos kaip „New START“, ateitis taip pat neaiški. Sutartis nustos galioti 2021 metų vasarį, bet dėl Vašingtono požiūrio sutarties pratęsimo galimybė lieka neaiški.

Rugpjūtį „Echo Moskvy“ vyriausiasis redaktorius A. Venediktovas sakė, kad M. Gorbačiovas paskutiniuosius pusę metų beveik „gyvena ligoninėje“. Tačiau Gorbačiovo fondas paskui atmetė pranešimus apie prastą jo sveikatą.