Geltonosios liemenės“ kaltino policiją nuo visuotinių protestų pradžios 2018 metų lapkričio 17-ąją perdėtai naudojus smurtą.

Protestai prieš prezidento Emmanuelio Macrono reformų kursą vis peraugdavo į smurtinę konfrontaciją tarp demonstrantų ir policijos.

Oficialiais duomenimis, per protestus nukentėjo iš viso 2 500 demonstrantų ir 1 800 pareigūnų.

Dabar dėl mesto akmens nuteistas pareigūnas identifikuotas vaizdo įrašuose, kuriais dalytasi socialiniuose tinkluose. Ar nuo akmens nukentėjo žmonių, įraše nesimato. Procese 44-erių policininkas teigė sviedę akmenį, nes „bijojo“ riaušių.

Teismas padarė išvadą, kad tai nebuvo būtinoji gintis. Jis sviesdamas akmenį esą norėjo demonstrantams sukelti „fizinį ir psichologinį šoką“, kad jie liautųsi mėtę daiktus į policiją. Pareigūnas galės ir toliau dirbti, nes, remiantis teismo sprendimu, lygtinė bausmė nereiškia teistumo.

Antram pareigūnui dėl antausio demonstrantui be lygtinės bausmės dar skirta ir 1 000 eurų piniginė bauda. Ir jo bausmė neįtraukta į bausmių registrą, todėl ir jis galės likti tarnyboje.

Policijos profsąjungos „Alliance“ generalinis sekretorius Yvanas Assioma bausmes pavadino „griežtomis“. Anot jo, vertinant policininkų elgesį reikėjo atsižvelgti „į kontekstą“.

Po ilgai trukusių protestų policininkai tada buvo „pavargę“. Operacija per demonstraciją gegužės 1-ąją, kai įvyko incidentai, esą buvo „ypač sunki“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)