1997–2007 m. ministro pirmininko pareigas ėjęs politikas nepritaria JK išstojimui iš ES ir surengė kampaniją dėl antrojo referendumo šiuo klausimu, informuoja CNN.

Davęs interviu CNN žurnalistei Christiane Amanpour, T. Blairas pakomentavo JK visuotinių rinkimų rezultatus (primename, kad jo Leiboristų partija patyrė istorinį pralaimėjimą). Ilgalaikiai Leiboristų rėmėjai, vadinamoji „raudonoji siena“, perėjo į B Johnsono Konservatorių partijos pusę, patikėję jos pažadais „užbaigti Brexit“.

Po pergalės B. Johnsonas tapo galingiausiu ministru pirmininku nuo tada, kai T. Blairas su Leiboristų partija triuškinama persvara laimėjo rinkimus 1997 m. Buvęs šalies premjeras CNN pasakojo, jog Leiboristų partija padarė siaubingą klaidą, leidusi surengti visuotinius rinkimus esant vieninteliam svarbiam klausimui – „Brexit“.

„Tikra tragedija. Nereikėjo sutikti dėl visuotinių rinkimų „Brexit“ problemai spręsti. Reikėjo leisti žmonėms pareikšti savo nuomonę, nepriklausomą nuomonę, tačiau neleidome“, – sakė jis.

B. Johnsono avantiūra surengti skubius visuotinius rinkimus dėl JK ir ES santykių ateities atsipirko su kaupu. Jo vadovaujama Konservatorių partija laimėjo vietų daugumą, kuri leis tęsti „Brexit“ plano įgyvendinimą be jokių tolesnių trukdžių ir išvesti šalį iš ES iki sausio pabaigos.

Kai dabartinio ministro pirmininko susitarimas su ES bus patvirtintas ir ratifikuotas, JK prasidės platesnio masto ir sudėtingesnis derybų laikotarpis, parodysiantis, kiek panašūs išliks JK ir ES požiūriai į tokias problemas kaip aplinkos apsauga, konkurencija, darbuotojų teisės ir prekyba.

B. Johnsonas tikisi su ES sudaryti naują prekybos sutartį iki 2020 m. gruodžio mėnesio, prieš pasibaigiant vadinamajam pereinamajam laikotarpiui, kurio metu JK oficialiai nebepriklausys blokui, tačiau šaliai tebegalios ES taisyklės ir reglamentai.

Tai gana radikalus planų pasikeitimas, ypač jei B. Johnsonas ketina smarkiai nukrypti nuo ES taisyklių, kaip yra minėjęs.

T. Blairas sakė, kad jeigu premjeras nori laikytis šio grafiko, tuomet jis turi būti pasiruošęs įvairiems kompromisams, atsižvelgiant į sutarties ambicingumą ir aprėptį. Taip pat jis pridūrė, jog naujasis ministras pirmininkas nepakankamai įvertina šios problemos mastą ir tai „jam gali atsirūgti“.

„Jei nusprendi kurti savo taisykles, tačiau vis tiek nori prieigos prie ES rinkos, derybos bus nelengvos. Tiesą sakant, neįsivaizduoju, kaip dėl tokio dalyko galima susitarti iki kitų metų pabaigos, – kalbėjo T. Blairas. – Jeigu B. Johnsonas yra rimtai nusiteikęs bet kokia kaina 2020 m. užbaigti „Brexit“, jam bus labai nelengva tai padaryti, nebent yra pasiruošęs daug nuolaidžiauti Europai.“