Tarp įtariamųjų, kurie stojo prieš teismą Pezinoko mieste netoli sostinės Bratislavos, yra slovakų verslininkas, kaltinamas nužudymo organizavimu, ir įtariamas pasamdytas žudikas.

Penktas įtariamasis sudarė susitarimą su prokurorais dėl bendradarbiavimo mainais į švelnesnę bausmę. Teisėjas dar turi patvirtinti šį susitarimą, bet tas teismo posėdis paskirtas vėliau šį mėnesį.

Tiriamosios žurnalistikos atstovas J. Kuciakas ir jo sužadėtinė Martina Kušnirova buvo nušauti 2018 metų vasario 21 dieną savo namuose Velka Mačos mieste, esančiame už 65 km į rytus nuo Bratislavos. Žurnalistas ruošėsi paskelbti straipsnį apie numanomus Slovakijos politikų ryšius su Italijos mafija, taip pat pažeidimus, susijusius su Europos Sąjungos paramos žemės ūkiui išmokomis.

27 metų žurnalistas buvo nušautas į krūtinę, o M. Kušnirova – į galvą.

Šios žmogžudystės išprovokavo didelius protestus, neregėtus nuo 1989 metų antikomunistinės Aksominės revoliucijos tuometinėje Čekoslovakijoje. Kilus politinei krizei žlugo populisto Roberto Fico koalicinė vyriausybė, buvo atleistas nacionalinės policijos viršininkas.

Prokurorai teigia, kad už nužudymus iš viso buvo sumokėta 70 tūkst. eurų. Įtariamas užsakovas Marianas Kočneris yra verslininkas ir, kaip teigiama, grasino J. Kuciakui, paskelbusiam vieną straipsnį apie jį.

Taip pat manoma, kad M. Kočneris buvo pasamdęs buvusių Slovakijos žvalgybos pareigūnų sekti J. Kuciaką prieš jo nužudymą.

J. Kuciakas 2017 metais pateikė policijai skundą dėl įtariamų grasinimų. Jis tvirtino, kad policija tuomet nesiėmė jokių veiksmų. Po nužudymų policija atnaujino tyrimą dėl ankstesnių grasinimų.

Slovakų pareigūnai sako, kad vykdyti tyrimą padėjo FTB, Skotland Jardas, Europolas, Europos teisinio bendradarbiavimo institucija „Eurojust“ ir Italijos bei Čekijos policija.

Prieš mirtį J. Kuciakas rašė apie įtariamus Italijos mafijos ryšius su R. Fico artimais žmonėmis, apie korupcijos skandalus, susijusius su buvusio premjero kairiųjų partija „Smer-SD“.

Tyrimo metu slovakų žiniasklaida rašė, kad M. Kočneris buvo sukūręs platų kontaktų su politikais, teisėjais ir prokurorais tinklą, esą padėdavusį jo verslui.

Slovakų pareigūnai nutekintų dokumentų nekomentavo, bet jų paviešinimas privertė atsistatydinti kelis teisėjus, parlamento pirmininko pavaduotoją ir vieną Teisingumo ministerijos aukšto rango pareigūną.

Buvusį šalies generalinį prokurorą Dobroslavą Trnką policija trečiadienį apkaltino piktnaudžiavimu įgaliojimais – dėl jo įtariamo bendradarbiavimo su M. Kočneriu, kai jis dirbo savo poste.

M. Kočneris taip pat yra teisiamas kitoje byloje dėl įtariamo klastojimo ir nusikaltimų, susijusių su vertybiniais popieriais.

Anksčiau šį mėnesį JAV Iždo departamentas paskelbė sankcijas M. Kočneriui ir šešioms jo kompanijoms už grasinimą J. Kuciakui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją