Airė Emily O'Reilly – valdžios institucijų kontroliere tapusi buvusi žurnalistė – gavo 320 iš 600 balsų Europos Parlamente ir užsitikrino naują penkerių metų kadenciją savo poste.

Ji paskelbė ataskaitas dėl kelių skundų, iš kurių garsiausia buvo ta, kurioje ji pareiškė, kad Europos Komisija pažeidė savo pačios taisykles, kai paaukštino vyresnįjį pareigūną Martiną Selmayrą.

M. Selmayras, tuometinio EK pirmininko Jeano-Claude'o Junckerio administracijos vadovas, buvo paskirtas į aukščiausią administracinį postą 2018 metų vasarį.

E. O'Reilly nustatė, kad paskiriant jį nebuvo laikomasi tinkamų procedūrų ir kad J.-C. Junckerio komisija buvo kalta dėl netinkamo administravimo.

Po tokios kritiškos ataskaitos Europos Parlamentas pareikalavo, kad M. Selmayras atsistatydintų.

J.-C. Junckeris tuomet išreiškė palaikymą savo artimam kolegai, todėl šis liko savo poste. Tačiau šiais metais M. Selmayras atsistatydino ir buvo paskirtas Europos Sąjungos atstovu Vienoje.

E. O'Reilly, prieš darbą Briuselyje ėjusi Airijos vyriausybės ombudsmeno ir informacijos komisaro pareigas, padėkojo parlamentui už parodytą paramą.

„Per artimiausius penkerius metus padėsiu užtikrinti, kad ES ir toliau laikytųsi aukščiausių administravimo, skaidrumo ir etikos standartų“, – sakė ji.

„Vienas iš prioritetų išliks mėginimas išspręsti ES teisėkūros skaidrumo stoką Briuselyje, už kurią atsakingos nacionalinės vyriausybės“, – pridūrė E. O'Reilly.

ES įstatymus siūlo Europos Komisija, tačiau prieš patvirtinant tam tikrą dokumentą jį turi priimti tiek parlamentas, tiek valstybės narės.

Rengdami įstatymų projektus valstybių narių ministrai ir ambasadoriai posėdžiauja už uždarų durų, taip pat aptaria šiuos klausimus su Europos Parlamento ir EK nariais.

„Turime padaryti galą „Briuselio kaltinimo“ kultūrai, nes svarbiausius sprendimus ES dažnai priima pačių piliečių nacionaliniai ministrai“, – teigė E. O'Reilly.

Ombudsmeno tarnyba buvo įsteigta 1992 metais Mastrichto sutartimi, siekiant nepriklausomai prižiūrėti ES institucijų veiklą.