„Mes turėjome išsiųsti tuos diplomatus, nes kurį laiką nematėme Rusijos instancijų pasirengimo bendradarbiauti, - pabrėžė kanclerė. - Aš tai sakiau Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui per Normandijos formato susitikimą“.

„Ir dabar mes matome daugiau kontaktų“, - konstatavo A. Merkel. Anot jos, „federalinė vyriausybė tai daro reikiamu lygiu“.

Berlyne gyvenęs 40 metų amžiaus Sakartvelo pilietis buvo nužudytas rugpjūčio 23-iąją. Vokietijoje jis gyveno Tornikės K. vardu. Vėliau paaiškėjo, kad nužudytasis buvo kistinas (Sakartvelo rytuose gyvenančių čečėnų grupės atstovas) Zelimchanas Changošvilis.

Tą pačią dieną Berlyno prokuratūra pranešė, kad sulaikytas įtariamasis, kuris mėgino atsikratyti įkalčių, išmesdamas juos į Šprė upę. Vokietijos pareigūnų duomenimis, sulaikytasis – 49 metų rusas Vadimas K.

Vėliau VFR užsienio reikalų ministerija pranešė išsiunčianti iš šalies du RF ambasados Vokietijoje darbuotojus dėl to, kad Rusijos valdžia nepakankamai bendradarbiauja tiriant Sakartvelo piliečio nužudymo bylą. Tyrimą atliekanti Vokietijos generalinė prokuratūra pareiškė turinti pagrindo manyti, kad nusikaltimas buvo padarytas dalyvaujant Rusijos arba jai priklausančios Čečėnijos valstybinėms struktūroms. Maskvos atsakymas buvo simetriškas.

Rusijos prezidentas V. Putinas gruodžio 9 d. Paryžiuje pareiškė, kad nužudytasis buvo sprogdinimų Maskvos metropolitene organizatorius ir kad Rusija ne kartą kėlė Vokietijos pareigūnams jo ekstradicijos klausimą.

Rusijos prezidento spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas pavadino „visiškai nepagrįstais“ įtarimus, kad RF gali būti susijusi su incidentu Berlyne.