Lenkija jau buvo nukreipta į ES Teisingumo Teismą dėl taisyklių teisėjams. Socialistų ir konservatorių partijos „Įstatymas ir teisingumas“ vadovaujama vyriausybė siūlo bausti teisėjus už dalyvavimą „politinėje veikloje“, praneša BBC.

Bet kuris teisėjas, suabejojęs Nacionalinės teisėjų tarybos paskirtų teisėjų legitimumu, gautų baudą, o tam tikrais atvejais net būtų nušalintas.

Pasiūlymų svarstymas prasidės ketvirtadienį.

Valdančioji partija teigia, kad įstatymų pakeitimai yra būtini norint kovoti su korupcija ir pertvarkyti teismų sistemą, kurioje neva vis dar yra nemažai komunizmo eros pėdsakų. Vis dėlto ES apkaltino partiją „Įstatymas ir teisingumas“ teismų sistemos politizavimu nuo pat atėjimo į valdžią 2015 m.

Aukščiausiasis Teismas pareiškė, kad partija nepaiso ES teisės viršenybės šalies įstatymų atžvilgiu. „Lenkijos ir ES teisės aktų prieštaravimai greičiausiai baigsis ES institucijų įsikišimu dėl ES sutarčių pažeidimo, ir šalis bus priversta išstoti iš ES“, – nurodoma Aukščiausiojo Teismo pareiškime.

Jame taip pat tvirtinama, kad pasiūlytas įstatymo projektas „akivaizdžiai“ parengtas leisti prezidentui Andrzejui Dudai paskirti naują Aukščiausiojo Teismo pirmininką prieš prezidento rinkimus, kurie turėtų įvykti gegužės mėnesį.

Dabartinė Aukščiausiojo Teismo pirmininkė profesorė Malgorzata Gersdorf valdančiosios partijos pasiūlymus palygino su 1981 m. komunistinėje Lenkijoje paskelbta karo padėtimi.

„Norėčiau paprašyti, kad neapykanta teisėjams ir teismams nebebūtų naudojama kaip ginklas kovojant dėl valdžios. Represijos, kaip kad buvo 1981 m., taptų liūdna silpnumo išraiška, o ne galios simboliu“, – rašė ji Aukščiausiojo Teismo interneto svetainėje.

Lenkijoje teisėjus skiria Nacionalinė teisėjų taryba, kuri turi užtikrinti teismų sistemos nepriklausomybę. Dar visai neseniai didžiąją dalį Tarybos narių teisėjai išsirinkdavo patys. 2018 m. valdančioji partija pakeitė įstatymą, todėl dabar daugumą Nacionalinės teisėjų tarybos narių skiria parlamento žemieji rūmai, kuriuos kontroliuoja „Įstatymas ir teisingumas“.

Nacionalinės teisėjų tarybos narystė Europos teismų tarybų tinkle buvo sustabdyta, nes ji nebėra politiškai nepriklausoma. Anksčiau šį mėnesį tūkstančiai Lenkijos gyventojų protestavo miestuose ir miesteliuose, solidarizuodamiesi su teisėjais, kurie, jų manymu, yra bauginami. Šalies piliečiai reikalavo sugrąžinti į postą teisėją Pawelą Juszczyszyną, jis buvo atleistas, nes suabejojo kito Nacionalinės teisėjų tarybos paskirto teisėjo tinkamumu.

Perspėjimai buvo pareikšti prieš visoje šalyje trečiadienio vakarą planuojamus protestus, kuriais siekiama sustabdyti šį įstatymo projektą.

Jei jis bus priimtas, vyriausybė galės atleisti ar baudomis bausti teisėjus, kurių sprendimai ar reiškiama pozicija nepatinka valdžiai. Kritikai įstatymo projektą vadina represiniu ir nuogąstauja, kad jis nulems galutinį smūgį bet kokiai dar likusiai teismų sistemos nepriklausomybei po ketverius metus konservatyvios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) dedamų pastangų reformuoti teismus.

Valdančioji partija sako norinti užtikrinti anarchiškos teismų sistemos tvarką ir efektyvumą. Oponentai tvirtina, kad anarchiją kaip tik sukėlė PiS.