„Šiuo laikotarpiu, kai teisei prašyti prieglobsčio yra iškilusi grėsmė, kai pabėgėliams uždaroma tiek daug durų, kai daugybė pabėgėlių vaikų yra sulaikomi ir atskiriami nuo šeimų, turime iš naujo prisiminti jų žmogaus teises“, – Pasaulinio pabėgėlių forumo – aukšto lygio JT susitikimo Ženevoje – metu sakė A. Guterresas.

Į Šveicarijos sostinę susirinko daugiau nei 1 000 valdžios ir verslo delegatų. Susitikimo metu norima aptarti Visuotinio susitarimo dėl pabėgėlių, kurį pernai priėmė Generalinė Asamblėja, įgyvendinimo strategiją. Paktas priimtas siekiant palengvinti daugiausiai pabėgėlių priimančių šalių naštą, kelti pabėgėlių pasitikėjimą savimi, kurti teisėtos migracijos kelius.

„Laikas atsisakyti pagalbos modelio, dėl kurio per dažnai pabėgėlių gyvenimas buvo stabdomas dešimtmečiams: (jie) įkalinami stovyklose, gyvena diena iš dienos, be galimybės klestėti ir prisidėti prie visuomenės“, – sakė JT generalinis sekretorius.

Remiantis JT Pabėgėlių agentūros duomenimis, visame pasaulyje perkelti maždaug 71 milijonas žmonių, 25 iš jų kaip pabėgėliai gyvena už savo šalies ribų.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas Ženevoje taip pat paragino imtis teisingesnių pabėgėlių paskirstymo valstybėms principų.

„Iš visų pasaulio šalių tik 20 proc. apskritai sutinka priimti pabėgėlius“, – Vokietijos transliuotojui ZDF sakė jis ir pabrėžė, kad 9 iš 10 daugiausiai pabėgėlių priimančių šalių yra mažų arba vidutinių pajamų šalys.

H. Maasas pareiškė, kad pasiturinčios šalys turėtų prisidėti daugiau. Reikia tarptautinių stipendijų programų, kurios leistų pabėgėliams praktiškai pritaikyti savo įgūdžius. Jis taip pat patikino, kad Vokietija pastaruoju metu prisiėmė gerokai daugiau atsakomybių nei kitos šalys.
Vokietijos plėtros ministras Gerdas Muelleris teigė, kad pabėgėlius būtų galima veiksmingiau remti ir priimančioje šalyje, ir toje, iš kurios jie yra kilę. Ir pridūrė: „Štai kodėl skandalinga tai, kad JT Pabėgėlių agentūra šiemet gavo tik šiek tiek daugiau nei pusę darbui reikalingų lėšų.“