Oficialiai akcija prasidėjo 13 val. 30 min. vietos (14 val. 30 min. Lietuvos) laiku. Protestuotojai ketina žygiuoti Prancūzijos sostinės gatvėmis iki Tautos aikštės. Tarp protesto dalyvių yra transporto sektoriaus darbuotojų, mokytojų ir gydytojų. Spėjama, kad demonstracijoje dalyvaus apie 1 mln. žmonių.

Paryžiuje ir jo priemiesčiuose antradienį buvo uždarytos kai kurios garsiausios lankytinos vietos arba pakeistas jų darbo laikas, tarp jų – Eifelio bokštas ir Versalio rūmai.

Orsė muziejaus darbuotojai pranešė, kad jis bus antradienį uždarytas anksčiau nei įprasta. Lankytojų neįsileidžia Picasso muziejus, o šiuolaikinio meno Pompidou centre sutrumpintos darbo valandos.

Luvro, kuris antradieniais neveikia pagal grafiką, administracija įspėjo lankytojus, kad trečiadienį šis muziejus gali atsidaryti vėliau nei įprasta, o kai kurios salės bus uždarytos visai dienai.

Demonstracijoje ir anksčiau paskelbtame streike aktyviai dalyvauja mokytojai. Prancūzijos švietimo ministerijos duomenimis, Paryžiaus regione antradienį į darbą neišėjo beveik 60 proc. pedagogų, dirbančių mokyklose.

Tuo pat metu masiniai protestai jau vyksta Nanto, Havro, Marselio miestuose ir kitose šalies dalyse, kur demonstrantai blokuoja kelius.

Pastarąjį kartą panašaus masto akciją gruodžio 5 dieną surengė profesinės sąjungos.

Antradienį Paryžiaus regione kursuoja tik 20 proc. priemiestinių traukinių. Metropolitene uždarytos visos linijos, išskyrus 1-ąją ir 14-ąją.

Prieš siūlomą pensijų reformą prancūzai protestuoja jau beveik dvi savaites. Streikuose ypač aktyviai dalyvauja viešojo transporto darbuotojai, kurie netektų nemažai privilegijų, jei bus pertvarkyta pensijų sistema.

Šalies premjeras Edouard'as Philippe'as pareiškė esąs pasiryžęs tęsti pensijų reformą. Vis tik jis pažymėjo, kad sutiktų padaryti tam tikrų nuolaidų, taip pat pažadėjo, kad reforma bus įgyvendinta „be brutalumo“ ir kad pertvarka nepalies prancūzų, gimusių iki 1975 metų.

E. Philippe'as taip pat sutiko palikti nemažai su pensijomis susijusių privilegijų policininkams, ugniagesiams ir kelių kitų profesijų atstovams.

Vyriausybės vadovas taip pat pažymėjo, jog pensinis amžius nebus pakeistas ir sieks 62 metus, nors nuo 2025-ųjų žmonėms, norintiems gauti teisę į visą pensiją, reikės dirbti dvejus papildomus metus – iki 64-erių.