Šis nuosprendis yra beprecedentis žingsnis Pietų Azijos šalyje, kurios ginkluotosios pajėgos dažnai laikomos nepasiekiamomis teismams.

„Islamabado ypatingasis teismas skyrė mirties bausmę buvusiam prezidentui Pervezui Musharrafui byloje dėl valstybės išdavystės“, – per „Twitter“ paskelbė Pakistano radijas.

Be kita ko, P. Musharrafas kaltinamas 2007 metais pažeidęs Pakistano konstituciją, kai įvedė šalyje nepaprastąją padėtį.

Kaip pranešama, nuosprendis dar gali būti skundžiamas.

Šis sprendimas žymi pirmąjį atvejį per Pakistano istoriją, kai buvusiam valstybės vadovui buvo skirta aukščiausioji bausmė.

76 metų P. Musharrafas šiuo metu yra Dubajuje, kur išvyko gydytis 2016-aisiais.

Pranešimuose sakoma, jog jis tvirtina negalintis grįžti į Pakistaną dėl daugybės sveikatos problemų, keliančių pavojų gyvybei.

Anksčiau P. Musharrafas buvo paleistas už užstatą. Jis taip pat buvo apkaltintas dėl vaidmens nužudant Beludžistano provincijos nacionalistų lyderį Akbarą Bugti 2006 metais ir buvusią premjerę Benazir Bhutto 2007 metais.

Po antradienį priimto teismo sprendimo B. Bhutto sūnus Bilawalas Bhutto Zardari per tviterį parašė: „Demokratija yra geriausias kerštas.“

P. Musharrafas į valdžią atėjo po 1999 metų karinio perversmo, kai buvo nuvertas premjeras Nawazas Sharifas. Pakistano prezidento poste jis dirbo nuo 2001 iki 2008 metų, kai turėjo atsistatydinti dėl masinių protestų.