Anot organizacijos, šis skaičius yra mažiausias per pastaruosius 16 metų.

Daugiausiai žurnalistų šįmet žuvo nušviesdami konfliktus Jemene, Sirijoje ir Afganistane, nurodė Paryžiuje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija ir įspėjo, kad „žurnalistika išlieka pavojinga profesija“.

Anot RSF, per pastaruosius du dešimtmečius kasmet vidutiniškai žūdavo apie 80 žurnalistų.

Vis dėlto organizacijos generalinis sekretorius Christophe'as Deloire'as įspėjo, jog nerimą kelia faktas, kad iki šiol daug žurnalistų žūsta taikiomis laikomose valstybėse. Pavyzdžiui, Meksikoje, per šiuos metus žuvo net dešimt šios profesijos atstovų.

„Lotynų Amerika, kurioje žuvo iš viso 14 reporterių, pat pagal aukų skaičių pasivijo Artimuosius Rytus“, – sakė Ch. Deloire'as.

Anot jo, sumažėjęs konflikto zonose žuvusių žurnalistų skaičius džiugina, tačiau „vis daugiau reporterių už jų darbą nužudomi demokratinėse šalyse, o tai yra tikras iššūkis demokratijai“.

RSF duomenimis, nors nužudoma mažiau žurnalistų, vis daugiau šios profesijos atstovų atsiduria už grotų.

Šįmet buvo įkalinti maždaug 389 žurnalistai – 12 proc. daugiau, palyginti su praėjusiais metais.

Beveik pusė jų atsidūrė už grotų trijose šalyse – Kinijoje, Egipte ir Saudo Arabijoje, kuri kaltinama praėjusiais metais organizavusi šiurpų skiltininko Jamalo Khashoggi nužudymą savo konsulate Stambule.

„Kinijoje, sustiprinusioje represijas prieš uigūrų mažumą, kali trečdalis visų įkalintų pasaulio žurnalistų“, – nurodė RSF.

Įkaitais visame pasaulyje laikomi 57 žurnalistai; daugiausiai – Sirijoje, Jemene, Irake ir Ukrainoje.

„Nepaisant reikšmingų įvykių Sirijoje, šįmet ten nebuvo pažymėtinų žurnalistų išvadavimo atvejų“, – nurodė RSF ir pridūrė, jog šis faktas verčia būgštauti, kad daugelis pagrobtųjų jau gali būti negyvi.