Kelias diplomatines misijas nustebinęs pasiūlymas, išdėstytas rezoliucijos projekte, buvo pateiktas tą pačią dieną, kai Vašingtono aukščiausio rango atstovas derybose su Šiaurės Korėja sukritikavo „priešiškus“ Pchenjano pareiškimus.

JAV ir JT Šiaurės Korėjai taiko griežtas sankcijas dėl jos branduolinės programos, bet Pchenjanas, paskelbęs moratoriumą branduoliniams ir tarpžemyninių balistinių raketų bandymams, nusivylė nesulaukęs sankcijų sušvelninimo.

Rezoliucijos projekte sakoma, kad JT Saugumo Taryba „pakoreguos sankcijų priemones KLDR (Šiaurės Korėjos) atžvilgiu, kaip gali būti reikalinga, atsižvelgiant, jog KLDR laikosi atitinkamų JT Saugumo Tarybos rezoliucijų“.

Projekte taip pat akcentuojama būtinybė „palankiausiai traktuoti prašymus dėl atleidimo nuo esamų JT sankcijų KLDR humanitariniais ir pragyvenimo tikslais“.

Tekste, kurį gavo naujienų agentūra AFP, „sveikinama dialogo tarp Jungtinių Valstijų ir KLDR tąsa visais lygiais“.

Raginimas pasirodė deryboms tarp Šiaurės Korėjos ir JAV didele dalimi įstrigus po vasarį Hanojuje surengto JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno nesėkmingo susitikimo.

Šiaurės Korėja pastaruoju metu skelbė vis griežtesnes deklaracijas, net žadėjo kažkokią grėsmingą „Kalėdų dovaną“, jei Vašingtonas iki metų pabaigos nepasiūlys nuolaidų.

Minimame rezoliucijos projekte raginama „greitai atnaujinti šešiašales derybas“, kuriose dalyvavo Kinija, abi Korėjos, JAV, Rusija ir Japonija. Tos derybos vyko 2003–2009 metais.

Diplomatai sakė, kad teksto pateikimo balsavimui terminas nepasiūlytas ir kad teksto ateitis neaiški.

Su Šiaurės Korėja susijusius tekstus tradiciškai teikia Jungtinės Valstijos, norinčios, kad Pchenjanas iš karto atsisakytų savo branduolinio arsenalo.

Rusijos ir Kinijos tekste taip pat raginama esamų JT sankcijų netaikyti bendradarbiavimui įgyvendinant abiejų Korėjų geležinkelių ir kelių plėtros projektus.

Tris puslapius užimančiuose rezoliucijos projekto prieduose išvardijamos prekės, kurias siūloma pašalinti iš sankcijų sąrašų.

Tarp šių produktų yra buldozeriai, maži traktoriai, maži metalo dirbiniai, įskaitant žirkles ir dviračius, skalbyklės ir indaplovės.

Kinija ir Rusija, kurios atsargiai rėmė spaudimą Šiaurės Korėjai po jos branduolinių bandymų, praėjusią savaitę užsiminė, kad tolesnėms sankcijoms nepritars.