Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pagrasino uždaryti Indžirliko ir Kiuredžiko bazes, sekmadienį duodamas interviu vienai provyriausybinei televizijai. Abi šios bazės yra Turkijos pietvakarių pakrantėje, netoli sienos su Sirija.

Indžirliko oro pajėgų bazė yra pagrindinė bazė JAV operacijoms Artimuosiuose Rytuose ir, pastaraisiais metais, kovai su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS) Sirijoje ir Irake. Kiuredžiko oro pajėgų bazėje įsikūrusi svarbi NATO radiolokacijos stotis.

M. Esperis žurnalistams sakė norįs pasikalbėti su Turkijos gynybos ministru Hulusi Akaru, „kad suprastų, ką jie iš tikrųjų turi galvoje ir kiek rimtai nusiteikę“.

„Jeigu turkai dėl to nusiteikę rimtai, noriu pasakyti, kad jie visų pirma yra suvereni valstybė... Jie turi neatsiejamą teisę priimti arba nepriimti NATO bazių arba užsienio karių“, – M. Esperis kalbėjo lėktuve skrisdamas namo iš Belgijos, kur dalyvavo Ardėnų operacijos 75-ųjų metinių minėjimo renginiuose.

„Manau, tai tapo Aljanso, jų įsipareigojimų Aljansui reikalu – jeigu jie iš tikrųjų kalba rimtai“, – pridūrė Pentagono vadovas.

M. Esperis taip pat pažymėjo esąs nusiteikęs pastaruoju Ankaros kursu tolti nuo NATO ir artėti prie Rusijos.

Turkijai gresia JAV sankcijos už sprendimą įsigyti Rusijos gamybos oro erdvės gynybos sistemų S-400 nepaisant Vašingtono perspėjimų.

Įtampą taip pat padidino spalį Turkijos pradėta karinė operacija Sirijos šiaurės rytuose, nukreipta prieš kurdų kovotojus, kurie buvo svarbūs JAV sąjungininkai šioje šalyje kovojant su „Islamo valstybe“.

Senato užsienio reikalų komitetas praeitą savaitę priėmė abiejų partijų paremtą įstatymo projektą, numatantį griežtas sankcijas Turkijai ir jos lyderiams dėl puolimo Sirijoje ir rusiškų raketų įsigijimo.