Paryžiuje ir jo priemiesčiuose rytinio piko metu susidarė apie 630 km ilgio spūstys – dvigubai ilgesnės nei įprastai, nes dauguma metro linijų vėl buvo uždarytos, važiavo tik pavieniai traukiniai.

Visoje Prancūzijoje važiavo tik kas trečias greitaeigis TGV traukinys ir kas ketvirtas regioninis traukinys. Vis dėlto, kituose šalies miestuose chaoso kiek mažiau nei sostinėje Paryžiuje.

„Iki šiol aš dirbau iš namų arba važiuodavau automobiliu, – naujienų agentūrai AFP sakė Francois prisistatęs vyras, tikindamas, kad iš namų išvažiavo prieš 5 val. ryto. – Automobilis nebėra išeitis ne tik dėl išlaidų, bet ir dėl to, kaip tai vargina.“

Antradienį profsąjungos ketina surengti masines demonstracijas ir reikalauti, kad šalies vyriausybė atšauktų planuojamą pensijų reformą, kuri priverstų milijonus žmonių dirbti ilgiau.

Planuojama, kad dėl bendros pensijų sistemos, pakeisiančios 42 skirtingas tvarkas, protestuos mokytojai, ligoninių darbuotojai ir kiti viešojo sektoriaus darbuotojai, taip pat ir teisininkai.

Vyriausybė sakė esanti pasiruošusi derėtis, ypač dėl 64-erių metų amžiaus, kai gyventojai įgytų teisę gauti visą pensiją, tačiau tuo pačiu gynė prezidento Emmanuelio Macrono reformų planus.

„Streikuoti yra teisėta, tačiau reikia gerbti tokius įvykius kaip metų pabaigos iškilmės“, – televizijai „France 2“ sakė aplinkos ministrė Elisabeth Borne. Pasak jos, profsąjungų lyderiai būtų neatsakingi, jei „sugriautų atostogas“.

Geležinkelių operatorė SNCF jau įspėjo, kad, streikus nesibaigus per kelias dienas, geležinkelių paslaugos negalės būti visiškai atstatytos iki Kalėdų.

„Bandysime padaryti stebuklą“ šeštadienį prasidedančioms Kalėdų atostogoms, laikraščiui „Le Parisien“ sakė SNCF vadovė Rachel Picard.

„Jei Vyriausybė atšauks projektą ir mes pradėsime rimtas diskusijas dėl to, kaip pagerinti sistemą, viskas bus gerai“, – sekmadienį sakė kategoriškai nusiteikusios CGT profsąjungos pirmininkas Philippe Martinezas.

„Antraip streikuotojai nuspręs, ką daryti ketvirtadienį ar penktadienį“, – perspėjo jis.