Šis žingsnis žengtas po savaitgalį kilusių smurtinių susirėmimų tarp protestuotojų ir saugumo pajėgų.

„Prezidentas M. Aounas patenkino [laikinojo] ministro pirmininko Saado Hariri prašymą iki ketvirtadŠis žingsnis žengtas po savaitgalį kilusių smurtinių susirėmimų tarp protestuotojų ir saugumo pajėgų.

Vyriausybė atsistatydino spalio 29 dieną, per šalį nusiritus beprecedentei protestų bangai. Tačiau politinėms partijoms kol kas nesiseka sutarti dėl naujo premjero kandidatūros.

„Prezidentas M. Aounas patenkino [laikinojo] ministro pirmininko Saado Hariri prašymą iki ketvirtadienio, gruodžio 19-osios, atidėti parlamentines konsultacijas“, – pranešė prezidentūra socialiniame tinkle „Twitter“.

Tai ne pirmas kartas, kai šios derybos atidedamos. Parlamentinės konsultacijos buvo suplanuotos gruodžio 9-ąją, o tada atidėtos savaitei.

Pastarosiomis savaitėmis kaip potencialūs kandidatai, galintys pakeisti S. Hariri, buvo minimi įvairūs veikėjai, bet itin nesutariančios politinės partijos nesugebėjo susitarti dėl naujo premjero.

Ministrų kabineto formavimas šioje daugelio konfesijų šalyje gali trukti mėnesius. Praėjusį kartą S. Hariri dėl vyriausybės su visomis politinėmis jėgomis tarėsi beveik devynis mėnesius.

Pagal sudėtingą politinę sistemą, kuria siekiama išsaugoti trapią pusiausvyrą tarp šalies religinių bendruomenių, Libano premjeras visuomet būna musulmonas sunitas.

Anksčiau šį mėnesį sunitų lyderiai parėmė S. Hariri sugrįžimą, dar labiau supykdydami protestuotojus, kurie reikalauja nepriklausomų specialistų vyriausybės.

Įtakingas šiitų judėjimas „Hizbollah“ – svarbus žaidėjas darbą baigiančioje vyriausybėje – ne kartą atmetė vien technokratų ministrų kabineto idėją.

„Hizbollah“ lyderis Hassanas Nasrallah penktadienį sakė, kad parems „nacionalinės partnerystės vyriausybę“, kuri „kaip įmanoma plačiau atstovautų“ žmonėms ir neignoruotų nė vienos iš svarbių partijų.

Pasak H. Nasrallah, vyriausybei galėtų vadovauti S. Hariri ar kitas, darbą baigiančio premjero paskirtas žmogus.

S. Hariri yra sakęs, kad į premjero postą grįžtų tik tuo atveju, jei būtų suformuota technokratų vyriausybė.

Naujo premjero vardas dažnai pateikiamas simbolinėms parlamento konsultacijoms, bet H. Nasrallah sakė, kad „parlamento blokai dar nesusitarė dėl vardo“.

„Formavimas nebus lengvas žygis“, – sakė jis.

„Išplitęs chaosas“

Apie naujausią konsultacijų dėl premjero atidėjimą paskelbta kitą dieną po protestuotojų ir saugumo pajėgų susirėmimų netoli parlamento sostinėje Beirute.

Mitingai prasidėjo taikiai, protestuotojai mojavo Libano vėliavomis ir skandavo „Hariri negrįš“, bet vėliau demonstrantai ėmė svaidyti vandens butelius ir pirotechnikos priemones į saugumo pajėgas, kurios atsakė ašarinėmis dujomis ir vandens patrankomis.

Libano Raudonasis Kryžius paskelbė, kad susirėmimų vietoje suteikė pagalbą 45 žmonėms.

„28 žmonės buvo nuvežti į ligoninę“, – naujienų agentūrai AFP sakė organizacijos direktorius George'as Kettane'as.

Libano armija pirmadienio pareiškime smerkia ankstesnį vakarą „išplitusį chaosą“ ir praneša apie „vandalizmą ir privataus bei valstybinio turto naikinimą“.

Šeštadienio vakarą dešimtys žmonių buvo sužeisti saugumo pajėgoms ašarinėmis dujomis ir guminėmis kulkomis vaikant demonstrantus, bandžiusius prasiveržti pro metalines užtvaras netoli parlamento.

Vidaus reikalų ministrė Raya El Hassan šeštadienį įsakė saugumo pajėgoms pradėti „spartų ir skaidrų“ tyrimą dėl šio smurtingiausio epizodo nuo antivyriausybinių protestų pradžios.

Protestai, kuriuos išprovokavo pranešimas apie vieną naują mokestį, daugiausia buvo taikūs, bet pastarosiomis savaitėmis susirėmimų padaugėjo.

Perspėjimai dėl ekonomikos

Parlamentinės konsultacijos buvo atidėtos nepaisant būtinybės vyriausybei spręsti didėjančias ekonomines problemas, įskaitant dolerio likvidumo krizę.

Tarptautinė bendrija ragino greitai suformuoti naują ministrų kabinetą ir įgyvendinti svarbias ekonomines reformas, kad būtų galima skirti tarptautinę pagalbą, skolų prislėgtai Libano ekonomikai ritantis griūties link.

Valstybės skola yra viršijusi 86 mlrd. dolerių (77,2 mlrd. eurų) – 150 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), nurodo Finansų ministerija.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas sekmadienį paragino Libano lyderius pasistengti išspręsti šalį paralyžiuojančią krizę ir perspėjo dėl „dramatiškos situacijos“.

Parlamento pirmininkas Nabihas Berri, kurio nekenčia daugelis protestuotojų, pirmadienį interviu laikraščiui „al Akhbar“ perspėjo dėl „bado“ rizikos, jei krizė tęsis.

Pasaulio bankas yra perspėjęs dėl artėjančios recesijos, kuri skurde gyvenančių žmonių skaičių gali padidinti nuo trečdalio iki pusės gyventojų.ienio, gruodžio 19-osios, atidėti parlamentines konsultacijas“, – pranešė prezidentūra socialiniame tinkle „Twitter“.

Vyriausybė atsistatydino spalio 29 dieną, per šalį nusiritus beprecedentei protestų bangai. Tačiau politinėms partijoms kol kas nesiseka sutarti dėl naujo premjero kandidatūros.