Didžiulis gaisras praėjusio ketvirtadienio rytą lėktuvnešyje „Admiral Kuznecov“ kilo vykdant jo kapitalinį remontą.

Šis gaisras buvo jau trečias incidentas šiame laive vos per trejus metus, konstatuoja leidinys.

„Admiral Kuznecov“ pastaraisiais metais vaidina pagrindinį vaidmenį Rusijai siekiant demonstruoti savo galią už šalies ribų. Laivas buvo naudojamas demonstruoti karines galias prie Sirijos krantų 2016 metų pabaigoje.

Nuo šio lėktuvnešio denio buvo atlikta per 100 kovinių skrydžių, kurių metu buvo atakuojami taikiniai Idlibe, Homse ir kituose sukilėlių kontroliuojamose taškuose. Visgi kritikai šią misiją įvertino kaip didžiąja dalimi taktine nesėkme, nes nusileidimo ant lėktuvnešio metu buvo prarasti du lėktuvai.

2017 metų pradžioje lėktuvų grupė buvo perkelta iš šio laivo į Rusijos bazę „Hmeimim“, esančią netoli Latakijos – pagrindinio Sirijos uosto, rodo Virdžinijoje įsikūrusios nekomercinės karinių tyrimų ir analizės organizacijos CNA duomenys, – rašoma straipsnyje.

Lėktuvnešyje po prie Sirijos krantų atliktos misijos buvo atliekamas planinis remontas. Tačiau remonto darbai užtruko dėl pernai laivų statykloje įvykusios avarijos, kuomet nuskendo plaukiojantis dokas, kur vyko darbai. Ant lėktuvnešio denio nukrito kranas.

„Admiral Kuznecov“ pastaraisiais metais išgyvena sunkius laikus“, – sakė Rusijos ginkluotųjų pajėgų ekspertas Robas Lee.

„Bet koks vėlavimas grąžinti „Admiral Kuznecov“ į eksploataciją – arba jeigu jo nebebus galima eksploatuoti visai – apsunkins jau ir taip stringančius Rusijos planus modernizuoti savo karinį laivyną, – rašoma straipsnyje. – 2010 metais V. Putinas pareiškė, kad Maskva išplės savo karinių pajėgų galimybes, investuodama į jas 20 trilijonų rublių (tuomet tai atitiko 645 mlrd. JAV dolerių) per ateinančių dešimt metų.

Karinis laivynas turėjo gauti daugiau nei 4 trilijonus rublių, kas šiuo metu atitiktų maždaug 63 mlrd. JAV dolerių, siekiant aprūpinti jį greitesniais ir galingesniais laivais, įskaitant ir naujus povandeninius laivus ir antvandeninius laivus, taip pat taiklesne ginkluote.

Chroniškas neefektyvus valdymas, o taip pat 2014 metais įvykusi rublio devalvacija, sutrukdė šiems planams, ir daugelio laivų, kurių statyba buvo suplanuota artimiausiais metais, serijinė statyba pradedama tik dabar.

„Laivų statykla turėjo optimistinių planų, kurie didžiąja dalimi buvo klaidingi, – pažymėjo R. Lee. – Daugelis laivų statybos kompanijų yra vienos prasčiausiai valdymų gynybos pramonės įmonių.“

Ginkluotosios pajėgos apribojo naujų laivų statybos planus ir vietoj jų sutelkė dėmesį į raketinius pajėgumus su tokiais projektais, kaip nauja sparnuotoji raketa „Kalibr“, kurios buvo naudojamos prieš sukilėlius Sirijoje, rašo „The Wall Street Journal“.

Avarinių tarnybų darbuotojai ir jūreiviai penktadienį užgesino gaisrą vieninteliame Rusijos lėktuvnešyje, pareikalavusį dviejų žmonių gyvybių, penktadienį pranešė šalies karinis jūrų laivynas.

Vienas karys buvo rastas negyvas ketvirtadienio vakarą, o karininko kūnas buvo aptiktas penktadienį, nurodė Rusijos Šiaurės laivynas pareiškime, išsiųstame šalies naujienų agentūroms.

Antrasis lavonas buvo aptiktas patalpose, kur buvo vykdomi suvirinimo darbai, kurie, kaip manoma, ir sukėlė gaisrą. Pasak laivyno, kad paieškos operacijos yra užbaigtas, o liepsnos buvo suvaldytos.

Pareigūnai nenurodė, koks yra laivo, kuris pastaraisiais metais patyrė virtinę avarijų, apgadinimo lygis, netylant kalboms, kad žala gali būti nepataisoma.

Murmanske įsikūrusios „Zvezdochka“ laivų statyklos, kur buvo remontuojamas lėktuvnešis, kai prasidėjo gaisras, atstovai informavo naujienų agentūrą TASS, kad žalą ir atsakomybę turės nustatyti specialioji laivyno komisija.

Ketvirtadienį buvo hospitalizuoti dešimt dūmais apsinuodijusių žmonių, pranešė pareigūnai.

Remonto darbus 2018 metų balandį pradėjo Rusijos valstybinė laivų statybos korporacija. 2018 metų spalį laive įvyko kitas nelaimingas atsitikimas, kai ant denio nuvirtus kranui žuvo vienas darbininkas.

Rusų dienraštis „Kommersant“ pranešė, kad gaisras kilo išsilydžiusio metalo purslų patekus ant apatiniame denyje gulėjusių šiukšlių, tarp kurių buvo alyva suteptas skuduras.

Laivo priešgaisrinė sistema buvo išmontuota vykdant remonto darbus, todėl liepsnos išplito, pažymėjo laikraštis, necituodamas jokių šaltinių.

Ketvirtadienį buvo pradėtas tyrimas dėl galimų statybos saugos taisyklių pažeidimų.

„Kommersant“ nurodė, kad žala daugiausia buvo padaryta kabeliams, kuriuos bet kokiu atveju buvo planuota pakeisti.

Šiuo metu atliekamas laivo remontas ir modernizacija, kaip pranešama, kainuosiantis iki 62 mlrd. rublių (880 mln. eurų).

Šis laivas 2016 metais ir 2017-ųjų pradžioje buvo dislokuotas Viduržemio jūroje, kur jo lėktuvai atakuodavo taikinius Sirijoje.

„Admiral Kuznecov“ turėjo tapti pirmuoju iš naujos kartos Sovietų Sąjungos lėktuvnešių, bet 1991 metais ši valstybė subyrėjo, o Rusijos perimto laivyno finansavimas drastiškai sumažėjo.