Atsakydamas į klausimus Užsienio santykių taryboje apie prezidento Donaldo Trumpo išsakytą kitų NATO narių kritiką, M. Esperis tvirtino, kad JAV reikalavimai skirti daugiau lėšų gynybai nėra nepagrįsti.

„Mūsų aljansai nėra transakciniai. Jie yra pagrįsti abipuse pagarba, bendromis vertybėmis ir visuotiniu noru už jas kovoti, – sakė M. Esperis. – Didžioji pasaulio dalis į JAV žiūri kaip į pasaulinį saugumo partnerį. Ne tik dėl puikių mūsų kariuomenės pajėgumų ir įrangos, bet taip pat dėl mūsų vertybių.“

Jis pabrėžė, kad NATO valstybės narės yra įsipareigojusios Aljansui išleisti daugiau pinigų gynybos reikmėms.

2014 m. Aljanso šalys sutarė didinti gynybos finansavimą, kad iki 2024-ųjų jis siektų 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Kol kas tik devynios šalys įvykdė šį tikslą, o Vokietija – viena turtingiausių NATO šalių – tikina, kad tikslo pasiekti jai nepavyks iki pat 2030 m.

Pasak M. Esperio, Jungtinės Valstijos gynybai skiria 3,5 proc. BVP, o kai kurių NATO narių gynybos finansavimas nesiekia nė 1 proc.

„Mes daugelį metų, dešimtmečių prašėme partnerių Europoje labiau didinti (finansavimą), skirti daugiau lėšų gynybai ir prisidėti prie Aljanso. Jie to nedarė“, – pareiškė M. Esperis.

„Nemokamai važiuojančių negali būti. Negali būti jokių nuolaidų planų. Mes visi esame kartu“, – teigė jis.