Sveikindamas Didžiosios Britanijos ministrą pirmininką Borisą Johnsoną ir jo vadovaujamą Konservatorių partiją užsienio reikalų ministras Israelis Katzas pareiškė, kad jų triumfas per ketvirtadienį vykusį balsavimą „yra ne tik politinė pergalė, bet visų pirma vertybių pergalė“.

„Šią kampaniją temdė antisemitizmo šmėkla, bet Britanijos visuomenė užtikrintai nubalsavo prieš ją“, – pažymėjo I. Katzas.

Jo teigimu, konservatorių pergalė yra „Britanijos istorijos ir vertybių apraiška“ ir „svarbus etapas kovoje su neapykanta“.

Pagyrų pažėrė ir Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu.

„Sveikinu mano draugą Borisą Johnsoną su stulbinama pergale, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“. – Tai yra tas pats per pasaulį nusiritęs cunamis, reikalaujantis saugių sienų, laisvos ekonomikos ir suvereniteto.“

Izraelio prezidentas Reuvenas Rivlinas taip pat palinkėjo B. Johnsonui „didžiulės sėkmės toliau dirbant ministru pirmininku“.

Leiboristų lyderis Jeremy Corbynas – kairuolis veteranas, pirmą kartą išrinktas į parlamentą 1983 metais – jau ilgą laiką neigia kaltinimus, vėl nuskambėjusius rinkimų kampanijos metu, kad jis pro pirštus žiūri į stiprėjantį antisemitizmą savo partijoje.

J. Corbyno šalininkai savo ruožtu tvirtina, jog 70 metų politikas visą gyvenimą priešinosi visų formų rasizmui ir kad jis sulaukė kritikos, nes ilgus metus palaiko su izraeliečiais konfliktuojančius palestiniečius.

Britanijai paskelbus jau beveik visus rinkimų rezultatus paaiškėjo, kad B. Johnsono konservatoriai užsitikrino 350 mandatų 650 vietų Bendruomenių Rūmuose.

Leiboristai prarado 59 vietas ir dabar turės 203, tad J. Corbynas paskelbė apie planus pasitraukti iš lyderio pareigų.