Penktadienį, netrukus po vidurnakčio ėmus aiškėti Jungtinėje Karalystėje įvykusių rinkimų rezultatams, teko pripažinti, kad didžiulėje šalies dalyje – nuo Verkingtono vakarinėje pakrantėje iki Bišop Oklando ir Blaido rytuose – prasidėjo grandininė reakcija.

Stringančios Jungtinės Karalystės pastangos palikti Europos Sąjungą privedė prie visiškai kitokio politinių jėgų pasiskirstymo – ministro pirmininko Boriso Johnsono vadovaujami konservatoriai pateko į vietas, kurių anksčiau ši partija nėra turėjusi.

B. Johnsonas savo pergalę pavadino istorine. Jos nulemti pokyčiai bus akivaizdžiausi tose vietovėse, kuriose daugumai piliečių neteko susidurti su konservatoriams atstovaujančiais politikais.

Senokai kasyklas ir plieno liejyklas uždaręs Verkingtonas paskutinį kartą už konservatorius balsavo 1976 metais. Tada Didžioji Britanija buvo kaustoma ekonominės krizės. Praėjus trejiems metams miesto gyventojai vėl ėmė gręžtis į leiboristus.

Vis dėlto ketvirtadienį jie balsavo už konservatorius, pelniusius 10 proc. punktų persvarą.

Bišop Oklandas, į pietus nuo Niukaslo esantis kasybos regionas, daugiau nei šimtmetį nėra pademonstravęs paramos konservatoriams. Kitur, kaip antai Notingamšyro Bassetlaw rinkimų apygardoje, konservatoriai nebuvo pelnę pergalės nuo pat 4-ojo praeito amžiaus dešimtmečio.


Panašiai nutiko ir kai kuriose Midlandso bei Jorkšyro vietose. Taigi, vadinamoji leiboristų raudonoji siena griuvo.

9-ajame praeito amžiaus dešimtmetyje, kai valdžioje buvo konservatoriai, daugelis kasybos ir plieno pramonės centrais anksčiau buvusių miestų patyrė masinį nedarbą. Perpykę dėl ekonominių sunkumų, pasipiktinę dėl imigracijos, sunerimę dėl nedarbo ir galimybių stygiaus, per 2016 metais surengtą referendumą šių miestų žmonės balsavo už „Brexit“.

Šiandien jie šliejasi prie konservatorių, kadangi yra tvirtai nusistatę, jog būtina išeiti iš ES. Pasisakymas už „Brexit“ neapsieina be Leiboristų partijos lyderio Jeremy Corbyno pažadų atmetimo. Šis politikas jau kalba apie atsistatydinimą.

Škotijoje apie Leiboristų partijos pranašumą buvo galima pamiršti jau po referendumo dėl nepriklausomybės 2014 metais.

Šįkart ir vėl daugelyje regionų laimėjo už nepriklausomybę agituojanti Škotijos nacionalinė partija. Taip nutiko net kai kuriuose postindustriniuose regionuose, kuriuose 2017 metais laimėjo leiboristai.

Redkare, Anglijos šiaurės rytuose esančiame mieste, kuriame prieš kelis metus teko uždaryti plieno liejyklą, ant apgriuvusio pastato per rinkimus kabojo konservatorių iškeltas didžiulis plakatas.

Konservatoriai dar niekada nebuvo laimėję Redkare. Jiems nepasisekė ir 2017-aisiais. Tačiau mėgindami išsireikalauti, kad jų balsas būtų išgirstas, 2019-aisiais Redkaro rinkėjai, kaip ir daugybės kitų šiaurės Anglijos miestų gyventojai, nusigręžė nuo leiboristų ir pasirinko B. Johnsoną.