Protestus išprovokavo įstatymas, pagal kurį, daugelio žmonių šiame Indijos regione nuomone, pilietybę galės gauti daugybė imigrantų iš kaimyninio Bangladešo.

Ketvirtadienį policija šaudė koviniais ir tuščiais šoviniais, tūkstančiams žmonių dalyvaujant demonstracijose Guvahačio mieste ir kitur. Kai kurie protestuotojai niokojo turtą ir padeginėjo automobilius.

Penktadienio rytą Guvahačio – pagrindinio Asamo valstijos mesto – gatvėse buvo ramu, bet pareigūnai rengėsi galimiems naujiems protestams.

Vienas vietos vyriausybės pareigūnas sakė, kad internetas mieste išjungtas; tai patvirtino naujienų agentūros AFP reporteris.

Du žuvę demonstrantai buvo tarp maždaug 20 į ligonines nuvežtų žmonių, kurių keli turėjo šautinių žaizdų, sakė gydytojas Ramenas Talukdaras.

Padėti policijai, kuri prieš demonstrantus naudojo ašarines dujas ir lazdas, buvo atsiųsta keli tūkstančiai karių. Anksčiau Tripuros valstijoje ir dalyje Asamo valstijos buvo išjungtas mobilusis interneto ryšys, buvo paskelbta komendanto valanda.

Po trečiadienio incidento, kai įpykusi minia puolė vieną Bangladešo konsulo kortežo automobilį, prie Bangladešo konsulato Guvahatyje buvo sustiprintas saugumas, pranešė Užsienio reikalų ministerija Dakoje.

Pagal Indijos parlamento aukštųjų rūmų trečiadienį priimtą ir prieštaringai vertinamą Pilietybės pataisos įstatymą (Citizenship Amendment, CAB) leidžiama paspartinta procedūra suteikti pilietybę neteisėtiems imigrantams, iki 2015 metų atvykusiems į Indiją iš trijų kaimyninių šalių, bet tik tuo atveju, jeigu jie nėra musulmonai. Ketvirtadienį vakare įstatymą pasirašė Indijos prezidentas Ramas Nathas Kovindas.

Islamo organizacijos, opozicija, žmogaus teisių grupės ir kiti šį žingsnį laiko dalimi premjero Narendros Modi (Narendros Modžio) palaikomos hinduistų nacionalistų programos, kuria esą siekiama marginalizuoti Indijoje gyvenančius 200 mln. musulmonų, bet vyriausybės vadovas tokius kaltinimus atmeta.

Šalies šiaurės rytiniuose regionuose gyventojai yra nepatenkinti dėl kitų priežasčių: jie baiminasi, kad imigrantai iš Bangladešo – ir hinduistai, ir musulmonai – taps piliečiais, užims jų darbo vietas ir susilpnins vietos kultūrą.