Sh. Abe anksčiau pranešė, kad nuo sekmadienio iki antradienio viešės Indijoje, kur susitiks derybų su ministru pirmininku Narendra Modi.

Indijos žiniasklaida skelbė, kad premjerai turėtų susitikti šiaurės rytiniame Guvahačio mieste Asamo valstijoje. Ši valstija pastarosiomis dienomis tapo prieš pilietybės įstatymą nukreiptų protestų epicentru.

Planuota, kad Sh. Abe ir N. Modi apsilankys Taikos muziejuje Manipure – kitoje Indijos šiaurės rytuose esančioje valstijoje. Šis muziejus skirtas dešimtims tūkstančių karių, daugiausia japonų, kritusių per Antrojo pasaulinio karo Impalo mūšį tarp japonų ir Sąjungininkų pajėgų.

Tačiau Sh. Abe ketina atšaukti vizitą, nes „ten blogėja saugumo padėtis“, pranešė visuomeninis transliuotojas NHK ir pridūrė, kad Tokijas oficialiai apie tai paskelbs vėliau penktadienį.

Japonijos užsienio reikalų ministerijos atstovas sakė kol kas negalįs patvirtinti šių pranešimų. Tačiau prieš vizitą planuota spaudos konferencija užsienio žiniasklaidai buvo staiga atšaukta, nes „aiškinamasi, kokios yra vietos sąlygos“.

Indijos URM atstovas pranešė, kad planuotas N. Modi ir Sh. Abe susitikimas atidedamas.

„Abi pusės nusprendė atidėti vizitą iki abiem patogios datos artimiausioje ateityje“, – pranešime sakė ministerijos atstovas Raveeshas Kumaras.

Naujienų agentūros AFP korespondentas Guvahatyje pranešė, kad protestuotojai nuplėšė dešimtis planuotam Indijos ir Japonijos viršūnių susitikimui skirtų plakatų.

Ketvirtadienį policija šalies šiaurės rytuose apšaudė minią demonstrantų, protestavusių prieš naująjį pilietybės įstatymą. Žuvo du žmonės, dar keli protestuotojai buvo sužeisti.

Valdžia regione dislokavo tūkstančius sukarintų pajėgų narių ir blokavo mobilųjį internetą, siekdama numalšinti protestus.

Guvahačio policija, kuri su sukarintų pajėgų nariais dalyvavo susirėmimuose su komendanto valandos nepaisiusiais demonstrantais, apšaudė minią tuščiais ir koviniais šaudmenimis.

Trečiadienį Indijos parlamento aukštųjų rūmų priimtas Pilietybės pataisos įstatymas leidžia paspartinti pilietybės suteikimą neteisėtiems imigrantams, iki 2015 metų atvykusiems į Indiją iš trijų kaimyninių šalių, bet tik tuo atveju, jeigu jie nėra musulmonai.

Įstatymo oponentai tvirtina, kad juo pažeidžiamas konstitucijoje įtvirtintas lygybės ir sekuliarumo principas.