Suskaičiavus beveik visus balsus paaiškėjo, kad B. Johnsono Konservatorių partija užsitikrino 364 mandatus 650 vietų Bendruomenių Rūmuose. Tai yra didžiausia torių gauta dauguma nuo Margaret Thatcher klestėjimo laikų praėjusio amžiaus 9-e dešimtmetyje.

Pasmerkęs daugiau kaip trejus metus trukusius politinius ginčus dėl „Brexit“, B. Johnsonas pareiškė: „Padarysiu galą visoms toms nesąmonėms, įgyvendinsime „Brexit“ laiku, sausio 31 dieną, be jokių „jei“ ir „bet“.“

Tuo metu pagrindinė opozicinė Leiboristų partija prarado 59 mandatus ir naujame parlamente turės 203 vietas. Partijos lyderis Jeremy Corbynas dėl pralaimėjimo pareiškė planuojantis trauktis iš lyderio posto.

Prieš „Brexit“ nusiteikę liberalai demokratai savo ruožtu paskelbė, kad keis savo lyderį, partijos vadovei Jo Swinson netekus savo vietos parlamente. Vienoje vakarų Škotijos apygardoje ją įveikė kandidatas iš Škotijos nacionalinės partijos (SNP).

Sustiprėjus viltims, kad B. Johnsonas dabar ištesės savo pažadą įgyvendinti „Brexit“ po kelerių metų nežinomybės dėl JK ateities, vėlai ketvirtadienį pakilo svaro kursas.

Turėdamas didelę daugumą parlamente premjeras galės laiku prastumti skyrybų su Briuseliu sutartį, kad spėtų išvesti savo šalį iš ES iki dabar numatyto termino – sausio 31-osios.

Ratifikavus susitarimą oficialiai baigtųsi beveik penkis dešimtmečius gyvavusi JK narystė Bendrijoje, nors abiem pusėms dar teks tartis dėl naujo prekybos ir saugumo susitarimo.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles's Michelis penktadienį pareiškė, kad Bendrija yra pasirengusi deryboms dėl prekybos susitarimo su JK, ir padarys viską, kad apgintų Europos prioritetus.

„Mano pozicija labai aiški: esame pasirengę. Esame nusprendę, kokie yra mūsų prioritetai“, – kalbėjo Ch. Michelis, atvykęs į Europos Sąjungos viršūnių susitikimą, kur lyderiai aptars rinkimų JK rezultatus ir planuojamą šios šalies pasitraukimą iš Bendrijos.

Prancūzijos Europos reikalų ministrė Amelie de Montchalin buvo pirmoji ES politikė, pasveikinusi „aiškios daugumos, tokios, kokios pastaraisiais metais trūko Jungtinėje Karalystėje“, ženklus.

Taip pat tai yra ir asmeninė pergalė B. Johnsonui, buvusiam Londono merui ir JK užsienio reikalų sekretoriui, padėjusiam atvesti „Brexit“ stovyklą į pergalę 2016-ųjų referendume.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį pasveikino B. Johnsoną su pergale rinkimuose ir pareiškė, kad jųdviejų šalys dabar galės pasirašyti „didžiulį“ prekybos susitarimą.

„Šis susitarimas turi potencialo būti daug didesnis ir pelningesnis nei bet koks susitarimas, kurį galėtume pasirašyti su ES“, – tvirtino D. Trumpas.

„Žemės drebėjimas“

Konservatoriai daug savaičių pirmavo rinkėjų apklausose, bet jų pergalės mastas po lietingos ir vėsios rinkimų – jau trečių per beveik penkerius metus – dienos buvo netikėtas.

Partija iškovojo mandatų apygardose, tradiciškai palaikiusiose leiboristus, bet 2016-aisiais balsavusiose už „Brexit“.

„Privalome dabar suprasti, kokį žemės drebėjimą sukėlėme“, – B. Johnsono kalbą partiečiams citavo naujienų agentūra „Press Association“.

Kiek anksčiau jis tvirtino, kad britų rinkėjai suteikė jam „galingą naują mandatą įgyvendinti „Brexit“.

Dabar B. Johnsonas galės dirbti iki kitų visuotinių rinkimų, kurie turėtų įvykti po penkerių metų.

Leiboristų pralaimėjimas

Tuo metu leiboristų rezultatai visuotiniuose rinkimuose yra prasčiausi nuo 1935 metų, o J. Corbynas pareiškė, kad tai buvo „labai nuvilianti naktis“.

Jis sakė pasitrauksiantis iš partijos lyderio posto po „apmąstymų“ laikotarpio ir nebevesiantis leiboristų į kitus visuotinius rinkimus.

J. Corbynas yra žadėjęs antrą referendumą dėl „Brexit“, taip bandydamas įtikti maždaug pusei balso teisę turinčių britų, norinčių likti ES.

Tačiau leiboristų rinkimų kampanijoje daugiausia dėmesio jis skyrė radikaliai ekonominių pokyčių programai, kurioje, be kita ko, buvo numatyta vėl nacionalizuoti kai kuriuos svarbius sektorius, bet rinkėjų ji nesuviliojo.

Savo kalboje ankstyvosiomis penktadienio valandomis J. Corbynas gynė savo „vilties manifestą“ ir sakė, kad leiboristai buvo „itin populiarūs“ per kampaniją, tačiau jo žinutę esą užgožė „Brexit“.

„Brexit“ labai poliarizavo ir suskaldė diskusijas šioje šalyje, jis užgožė daugybę normalių politinių debatų“, – pridūrė jis.

J. Corbyno reitingai yra gana žemi, jis kritikuojamas dėl to, kaip tvarkėsi su kaltinimais dėl antisemitizmo jo Leiboristų partijoje, ir tariamų simpatijų uždraustoms teroristinėms grupuotėms.

Leiboristams tai buvo jau ketvirta iš eilės nesėkmė rinkimuose ir antra vadovaujant J. Corbynui.

Švelnesnis „Brexit“?

Liberalams demokratams turėtų atitekti 11 mandatų – vienu mažiau nei per praėjusius rinkimus 2017-aisiais.

Analitikai sako, kad J. Swinson kampanija atšaukti „Brexit“ be jokio naujo referendumo buvo nepopuliari, o pastangos suburti pasisakančiųjų už JK pasilikimą Europos Sąjungoje aljansą žlugo.

Šiaurės Airijos Demokratinės junionistų partijos (DUP), kuri rėmė ankstesnę konservatorių vyriausybę, frakcijos Bendruomenių Rūmuose lyderis Nigelas Doddsaspralaimėjo savo apygardoje Belfaste.

Tuo metu SNP, kuri nori sustabdyti „Brexit“ ir pasiekti, kad Škotija taptų nepriklausoma, gavo 13 vietų daugiau ir turės 48 atstovus JK parlamente.

Be to, „Brexit“ partija, vadovaujama įnirtingo euroskeptiko Nigelo Farage'o, į parlamentą nepateks. Tačiau N. Farage'as tvirtino padėjęs B. Johnsonui nekeldamas savo kandidatų tose apygardose, kur vietas parlamente turi iškovoję konservatoriai.

B. Johnsonas žadėjo pateikti savo „Brexit“ susitarimą svarstyti parlamente iki Kalėdų atostogų, bet veikiausiai jį ratifikuoti pavyks tik sausį.

Tuomet jam liks vos 11 mėnesių – iki planuojamos pereinamojo laikotarpio pabaigos 2020-ųjų gruodžio 31-ąją – susitarti dėl tolesnių santykių su ES.

Tačiau analitikai pažymi, kad turėdamas didelę daugumą parlamente B. Johnsonas gali nuspręsti pratęsti šį terminą, kad išsiderėtų glaudesnį prekybos susitarimą, nei buvo tikimasi iki šiol.

„Ironiška, kad tai suteikia laisvesnę ranką Johnsonui tartis dėl švelnesnės „Brexit“ versijos“, – teigė Simonas Hixas iš Londono ekonomikos mokyklos.