Netikėtai nutraukęs ketvirtadienio Teismų komiteto posėdį pirmininkas Jerroldas Nadleris į penktadienio rytą perkėlė galutinį balsavimą dėl dviejų prezidento apkaltos straipsnių. Jis pareiškė norintis duoti komiteto nariams laiko „apžvelgti savo sąžinę“ dėl įrodymų prieš JAV lyderį.

Nustebinti tokio sprendimo respublikonai kaltino J. Nadlerį „inscenizuojant teismą“, bet demokratas Jamie Raskinas sakė, kad demokratai nenori būti kaltinami žengę tokį svarbų žingsnį dėl prezidento apkaltos vidury nakties.

„Norėjome tai padaryti dienos šviesoje, kad visi galėtų aiškiai matyti, kas vyksta“, – po posėdžio sakė jis televizijai CNN.

Diskusijos rodo šalies susiskaldymą


Atidėti balsavimą nuspręsta po 14 valandų trukusių diskusijų, kurios buvo transliuojamos tiesiogiai ir atskleidė, kaip giliai politiškai yra susiskaldžiusios Jungtinės Valstijos.

Respublikonai bandė vieną po kito nugesinti kaltinimus prezidentui sulaužius savo priesaiką spaudžiant Ukrainą padėti jam kovoje su varžovais demokratais, ypač buvusiu viceprezidentu Joe Bidenu, kuris gali tapti D. Trumpo konkurentu kitų metų valstybės vadovo rinkimuose.

Jie tvirtino, kad demokratai nepateikia įrodymų ir veikia vedami politinių motyvų bei „neapykantos“ D. Trumpui. Be to, jie bandė paversti diskusiją posėdžiu apie J. Bideno sūnų, kuris dirbo vienos Ukrainos energetikos bendrovės valdyboje.

„Negalite įveikti jo per rinkimus, nenugalėsite jo per [D. Trumpo] perrinkimą, tad dabar suorganizavote apkaltą“, – pareiškė respublikonų kongresmenas Andy Biggsas.

„Galiausiai jūs neturite savo bylai faktų“, – tvirtino Guy Reschenthaleris.

Tačiau demokratai kaskart sugrįždavo prie paties D. Trumpo elgesio ir daugybės liudijimų, kurie, jų teigimu, įrodo, kad prezidentas šiurkščiai pažeidė JAV konstituciją ir kelia grėsmę 2020-ųjų rinkimų sąžiningumui.

„Esama pakankamai įrodymų apie prezidento nusižengimus“, – kalbėjo Atstovų Rūmų narė demokratė Mary Gay Scanlon.

„Nežinau, ko dar galite čia prašyti. Turite prezidento prisipažinimą, turite jo paskirtų žmonių patvirtinimą. Vienintelis dalykas, ką jūs sugebate padaryti, yra sukišti galvą į smėlį, jei nenorite matyti, kas čia įvyko“, – tęsė ji.

„Piktnaudžiaudamas savo įgaliojimais jis sukėlė grėsmę mūsų rinkimams ir nacionaliniam saugumui. Jis tebėra grėsmė abiem [dalykams], – kalbėjo M. G. Scanlon. – Jis grasina vėl tai padaryti.“

Dėl rezultatų neabejojama


J. Nadleris paskyrė balsavimą dėl dviejų D. Trumpo apkaltos straipsnių – dėl piktnaudžiavimo įgaliojimais ir trukdymo teisingumui – penktadienį 10 val. vietos (17 val. Lietuvos) laiku.

Abejonių dėl rezultatų nėra: demokratai turi stiprią daugumą Teismų komitete, tad jie turėtų vienbalsiai pritarti šiems straipsniams, o komiteto respublikonai veikiausiai balsuos „prieš“.

Tuomet apkaltos straipsniai bus perduoti Atstovų Rūmams, balsavimas ten numatytas trečiadienį.

Jei demokratų dominuojami Atstovų Rūmai, kaip tikimasi, nubalsuos prieš D. Trumpą, jis taps trečiuoju JAV vadovu, stosiančiu prieš Senato teismą dėl apkaltos.

Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi atmetė susirūpinimą, kad keli nuosaikesni demokratai gali pasipriešinti prezidento apkaltai – iš dalies dėl baimės, jog rinkėjai nuo jų nusisuks per 2020-ųjų lapkričio rinkimus.

„Žmonės balsuos taip, kaip jie balsuos“, – teigė ji.

Per Teismų komiteto debatus, kurie oficialiai prasidėjo trečiadienį vakare, respublikonai neišsižadėjo paramos D. Trumpui atsisakydami sutikti su bet kokiais tvirtinimais apie jo nusižengimus.

Be kita ko, jie kaltino demokratus skubinant tyrimą ir darant kitokius procedūrinius pažeidimus.

„Visi jie bijo, kad negali įveikti jo per rinkimus, todėl ketina surengti šį suklastotą, skubotą ir neteisingą apkaltos procesą“, – kalbėjo respublikonas Jimas Jordanas.

Tačiau demokratai tvirtina, kad procesas vykdomas greitai dėl to, kad nekontroliuojamas D. Trumpas ir toliau pažeidinėtų rinkimų įstatymus.

Jie atkreipė dėmesį, kad prezidento asmeninis advokatas Rudy Giuliani, kuris aktyviai dalyvavo darant spaudimą Ukrainai, praėjusį savaitgalį lankėsi Kijeve, kur ieškojo J. Bideną kompromituojančios informacijos.

„Turime konstitucinę pareigą patraukti prezidentą atsakomybėn. Jis bus patrauktas atsakomybėn“, – sakė demokratė Val Deming.

Pasirengimas teismui Senate


Abi pusės jau rengiasi D. Trumpo teismui Senate, kur prezidentą saugos solidi respublikonų dauguma.

„Nėra jokių šansų, kad prezidentas bus pašalintas iš posto“, – vėlų ketvirtadienį televizijai „Fox News“ sakė Senato respublikonų daugumos lyderis Mitchas McConnellas.

D. Trumpas yra užsiminęs savo patarėjams, kad nori ryžtingos gynybos Senate ir tiesiogiai transliuojamų liudijimų.

Tačiau respublikonų lyderiai, galvojantys apie politines pasekmes, teigė norintys, kad procesas nepavirstų užsitęsusiu spektakliu.