Neįvardytas Užsienio reikalų ministerijos atstovas teigė, kad „kvaili“ JAV komentarai padėjo Pchenjanui priimti „aiškų sprendimą“ dėl tolesnių savo žingsnių, artėjant lyderio Kim Jong Uno nustatytam galutiniam terminui, iki kurio Vašingtonas gali pasiūlyti abiem šalims priimtinas sąlygas branduolinės deryboms atgaivinti. Šiaurės Korėja nenurodė, kokių dabar gali imtis priemonių.

Per trečiadienį vykusį Saugumo Tarybos posėdį JAV ambasadorė Kelly Craft pareiškė, kad Šiaurės Korėjos „priešingus rezultatus duodantys“ balistinių raketų bandymai gali sukelti pavojų galimybei išsiderėti taiką, bet pabrėžė, jog Vašingtonas yra „pasirengęs būti lankstus“ bei atlikti konkrečių, lygiagrečių žingsnių susitarimo derybų atnaujinimo link.

„JAV kalba apie dialogą, kai tik atveria savo burną, bet visiškai aišku, kad JAV negali mums nieko pasiūlyti, net jei dialogas ir prasidėtų“, – pažymima minėto URM atstovo pareiškime, išplatintame Šiaurės Korėjos valstybinės žiniasklaidos.

Jis pabrėžė, kad atlikdamas ginkluotės bandymus Pchenjanas siekia pagerinti savo gynybos pajėgumus, taip pat pažymėjo, jog Jungtinės Valstijos nuolat bando savo tarpžemynines balistines raketas. Atstovo teigimu, kritikuodamos Šiaurės Korėją dėl bandymų JAV demonstruoja „banditui būdingą“ ketinimą visiškai nuginkluoti šalį.

„JAV padarė kvailą klaidą, kuri grįš joms bumerangu ir tikrai padėjo mums aiškiai apsispręsti, kokį kelią pasirinksime “, – tvirtinama pareiškime.

Derybos įstrigo Vašingtonui atmetus Pchenjano reikalavimus panaikinti didelę dalį sankcijų mainais į dalinį Šiaurės Korėjos branduolinės programos suvaržymą per vasarį surengtą antrąjį Kim Jong Uno susitikimą su amerikiečių prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trumpu) Vietname.

Abu lyderiai birželį trečią kartą susitiko Šiaurės ir Pietų Korėjos pasienyje ir sutarė atnaujinti derybas. Tačiau spalį surengtas darbinis susitikimas Švedijoje žlugo, nes, kaip teigė šiaurės korėjiečių pareigūnai, JAV laikėsi „senos pozicijos ir požiūrio“.

Kim Jong Unas, kuris pernai vienašališkai įšaldė branduolinių ir tarpžemyninių balistinių raketų bandymus, taip pat užmezgė diplomatinius ryšius su Vašingtonu ir Seulu, perspėjo, jog Pchenjanas galėtų ieškoti „naujo kelio“, jei Jungtinės Valstijos ir toliau taikys sankcijas ir spaudimą Šiaurės Korėjai.